Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Freiburgo teatre – Kamilės Gudmonaitės spektaklio premjera

Lietuvos kultūros institutas

Amelie Amei nuotr.

Lapkričio 10 d. Freiburgo teatre žiūrovams parodyta Kamilės Gudmonaitės režisuota „Medėja” pagal Simone Stone, kuris savo ruožtu interpretavo garsiąją Euripido tragediją.

Nuo tada, kai 431 m. pr. m. e. Atėnuose Euripidas pastatė savąją graikų mito apie Medėją versiją, sukurta šimtai šio mito variantų. K. Gudmonaitės pasirinktoje Simono Stone interpretacijoje mitas, fikcija ir tikrovė susipina į šiuolaikinę tragediją, kurią jaunoji režisierė pateikia kaip įtemptą psichologinį trilerį.

Sėkmingai dirbusi gydytoja ir mokslininkė Ana atsisakė karjeros, kad galėtų rūpintis šeima, ką iki šiol darė jos vyras ir buvęs laboratorijos asistentas Lucas. Sužinojusi apie jo romaną su Klara, jų viršininko Kristoferio dukterimi, Ana nuolat įmaišydavo nuodų į vyro maistą. Lukas išgyveno, o Ana buvo uždaryta…

Dabar Ana vėl laisva. Tačiau ji nebegali užsiimti savo profesija, vyras globoja jųdviejų sūnus ir nori su ja skirtis, kad galėtų vesti Klarą. Ana desperatiškai kovoja, kad išsaugotų šeimą, prasmę teikiantį darbą, galų gale naują jos pačios gyvenimo etapą. O aplinkiniai tuo tarpu žiūri į ją kaip į uždelsto veikimo bombą, klausdami savęs, ar ji keršys.

Praėjusiais metais Kamilė Gudmonaitė rezidavo Berlyno Deutsches Theater, čia pastatė publikos ir teatro kritikų labai gerai įvertintą ir vis dar repertuare esantį spektaklį „Unspoken”, kurį galėjo pamatyti ir Lietuvos žiūrovai.