Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pirmą kartą Šiaurės šalyse pristatyta Ramūno Danisevičiaus kūryba

Lietuvos kultūros institutas

Inga Dinga nuotr.

Lapkričio 4 d. Stokholme, menininkų rajone Sioderyje (Söder) įsikūrusioje fotografijos meno galerijoje SO FOTO GALLERI buvo pristatyta žinomo spaudos fotografo ir fotomenininko Ramūno Danisevičiaus kūryba. Parodoje pavadinimu „Retrospektyva“ – autoriaus kartu su galerijos vadovais kruopščiai atrinkti fotomeno darbai, sukurti per pastaruosius 20 metų. R. Danisevičius pristato savo kūrybą, asmeniškai, pirmą kartą ne tik Švedijoje, bet ir apskritai Šiaurės šalių regione.

„Šiaurės šalyse savo kūrybą, asmeniškai, pristatau pirmą kartą. Stokholmas – tai miestas su giliomis fotografijos tradicijomis, tad be galo džiugu, kad paroda vyksta būtent čia, Švedijos sostinėje. Su parodos kuratore Justina Rosengren (viena iš SO FOTO GALLERI vadovų) parodai atrinkome jau laiko patikrintus mano darbus. Atidarymo savaitgalis buvo nuostabus. Parodoje apsilankė žinomi Švedijos fotografai, sulaukiau kolegų net iš Lietuvos. Pirmas mano darbas buvo nupirktas dar prieš parodos atidarymą. Patyriau kultūrinį šoką aplankęs įspūdingą Švedijos fotografijos meno muziejų FOTOGRAFISKA. Žmonių tiek daug, jog negalėjau patikėtI. Ir muziejus dirba iki 23.00 val. Gal kada nors tokį turėsime ir Vilniuje. Net ir Taline jau kurį laiką veikia toks fotografijos meno muziejus“, – įspūdžiais po intensyvaus parodos atidarymo savaitgalio dalijasi fotografas Ramūnas Danisevičius.

Galerijos SO FOTO GALLERI įkūrėjai ir vadovai Johanas ir Justina Rosengrenai vadina save fotografijos mylėtojų šeima. Didelę jų gyvenimo dalį užima fotografijos menas; kartu sudėjus, jau daugiau kaip 60 metų jie abu aktyviai dirba fotografijos agentūrose vadovaujamą darbą ir patys fotografuoja. Galerija kasmet surengia 10–12 fotografijos meno parodų.

Galerininkai nepaprastai džiaugiasi galėdami pirmieji Švedijoje pristatyti lietuvių fotografo Ramūno Danisevičiaus kūrybą. Drąsiai galima teigti, jog šia paroda galerija sugebėjo pritraukti fotografijos menu besidominčią gausią švedų auditoriją. Šios galerijos išskirtinumas yra tai, jog parodų atidarymai vyksta ne vieną, o ištisas tris dienas. Labai svarbi parodos atidarymo dalis yra galimybė gyvai susitikti su pačiu autoriumi. R. Danisevičius parodos atidarymo renginių metu lapkričio 4–6 d. susitiko ir bendravo su smalsiais galerijos lankytojais, kurių netrūko per visas tris parodos atidarymo dienas.

Per parodos atidarymo savaitgalį lapkričio 4–6 d. su fotografo R. Danisevičiaus kūryba susipažino gausus Stokholmo fotografijos meno gerbėjų būrys, tarp jų nemažai švedų fotomenininkų, meno beikultūros organizacijų atstovų ir galerijos veiklos sekėjų. Pirmąją parodos atidarymo dieną keturias valandas nenutrūkstamai plaukė lankytojų srautas. Žinoma, turėjo įtakos ir tai, kad Ramūno Danisevičiaus kūrybos pristatymo anonsas pateko į Švedijos pagrindinio dienraščio „Dagens Nyheter” skiltį „Kultūros kalendorius“, kuriame pateikiamas rekomenduojamų mieste vykstančių meno parodų sąrašas. Tad praėjusį savaitgalį galerija sulaukė didelių lankytojų srautų ir lietuvių autoriui visas tris dienas teko intensyviai bendrauti su jam dar nepažįstama auditorija, naujais jo kūrybos gerbėjais.

„Mūsų galerijai SO FOTO GALLERI be galo malonu ir didelė garbė pristatyti puikų Lietuvos fotografą Ramūną Danisevičių ir jo kūrybą švedų auditorijai. Jo kuriama fotografija yra ikoniška, jo jautrus požiūris į temą ir eksperto akis suteikia užfiksuotoms akimirkoms daug gyvybės. Humoro dozė, žiupsnelis realizmo, grožio purslai ir daug jausmingumo – taip jo nuotraukos tampa ypatingomis. Be galo džiaugiamės galėdami pirmieji pristatyti Ramūno kūrybą Švedijoje“, – džiaugiasi fotomeno galerijos SO FOTO GALLERi įkūrėjas ir savininkas Johanas Rosengrenas.

Ramūno Danisevičiaus fotografijos meno parodą Stokholme organizavo galerija SO FOTO GALLERI, bendradarbiaudama su LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson. Projektą parėmė Lietuvos kultūros institutas.

R. Danisevičiaus fotografijų paroda „Retrospektyva” Stokholmo galerijoje SOFOTO GALLERY veiks iki lapkričio 23 dienos.

Ramūnas Danisevičius – vienas iškiliausių spaudos fotografų ir fotomenininkų Lietuvoje. Jis gimė 1973 m. Biržuose. Spaudos fotografu dirba nuo 1993 m. 2001 m. jis tapo Lietuvos fotomenininkų bei Lietuvos spaudos fotografų klubo nariu. Menininkas yra dalyvavęs daugybėje grupinių ir surengęs 20 individualių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Už kūrybinius pasiekimus autorius yra pelnęs daugiau nei 40 įvairių apdovanojimų. Konkurse „Lietuvos spaudos fotografija“ 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas. 2019 m. jam skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija. R. Danisevičius gyvena ir kuria Vilniuje.