Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Nuotolinių džiazo koncertų ciklas #coolsoundsLT rengia šeštą epizodą

Lietuvos kultūros institutas

Spalio 21 d. 12 val. (CET) „Lithuanian Culture in SE, FI and DK” kanale „Youtube” įvyks jau šeštosios nuotolinių koncertų ciklo #coolsoundsLT dalies EPISODE 6 premjera.

Koncertas rengiamas, toliau bendradarbiaujant su ukrainiečių džiazo scena. Tai yra solidarumo ženklas su Ukrainos tauta, šiuo metu kovojančia už savo teisę egzistuoti kaip nepriklausoma valstybė ir už mus visus, europiečius.

„Džiazas simbolizuoja ir reiškia laisvę, o ypač ji aktuali šiandien, Rusijos invazijos ir žudynių Ukrainoje metu. Tad svarbu išreikšti mūsų vienybę su savo sesėmis ir broliais Ukrainoje, kovojančiais už savo ir mūsų laisvę visais įmanomais būdais. Tikrai nemažas iššūkis yra rasti geros kokybės ukrainiečių džiazo atlikėjų vaizdo įrašų, siaučiant karui, nes atlikėjų svetainės neveikia, komunikacija ribota, bet ir čia mūsų solidarumas neįmanoma padaro įmanoma. Be visų projekto partnerių ir geranoriškų entuziastų pagalbos tokios iniciatyvos nebūtų įmanomos šiuo sudėtingu metu. Ši džiazo sklaidos platforma tapo ne tik viena iš džiazo muzikos sklaidos priemonių, bet ir savotišku įrankiu Šiaurės šalių džiazo koncertų organizatoriams per ganėtinai trumpą laiką susipažinti su šiandienine Lietuvos džiazo scena. Su Lietuvos džiazo federacija turime planų plėsti ir vystyti šį projektą ”, – sako Liana Ruokytė-Jonsson, projekto #coolsoundsLT iniciatorė.

Nuotolinio koncerto EPISODE 6 metu bus pristatytas visas būrys Lietuvos ir Ukrainos grupių bei atskirų atlikėjų: koncertą atidarys šarminga ir intriguojanti džiazo vokalistė Veronika ChiChi su kvintetu, šiemet pristačiusi savo antrąjį autorinį albumą „Namai“. Taip pat išgirsite vieną iš aktyviausių šiuo metu Lietuvos gitaristų Mindaugą Stumbrą su savo kolektyvu, kuris drąsiai nardo tarp modernaus ir nordic džiazo bangų. Aštresnių pojūčių muzikoje mylėtojams – jaunimo pamėgta grupė „Džiazlaif“, sujungianti džiazą su roko, punk elementais bei su viskuo, kas ateina į galvą. Programoje taip pat dalyvauja Danijoje studijavusi ir neseniai į Lietuvą grįžusi pianistė Agnė Pasaravičienė su solo kūriniais. Jau Lietuvos džiazo grandais vadinami atlikėjai, turintys ne tik daugybę apdovanojimų, bet ir solidžią diskografiją – Dmitrijus Golovanovas bei Kęstutis Vaiginis puošia šį koncertą D. Golovanovo originalia kompozicija. Be abejonės, Lietuvos džiazo ateitimi (o gal jau dabartimi) galima vadinti Danijoje gyvenantį Donatą Petreikį. Eksperimentinei muzikaiatstovauja „Katarsis 4“ – gimęs kaip saksofonų kvartetas ir peraugęs į neapibrėžiamo stiliaus gyvą muzikinį organizmą, galinti pagroti viskuo ir viską, organizmą, kurį geriau vieną kartą pamatyti ir išgirsti gyvai, nei bandyti nupasakoti jų muziką. Ir, žinoma, ukrainiečių kolektyvas „Radzetsky brothers“, fusion muzikos virtuozai, pasirodę „Unity“ festivalyje Kijeve prieš pat prasidedant karui Ukrainoje.

„Šis skaitmeninis koncertas yra labai svarbi priemonė, leidžianti pasiekti ne tik klausytojus, bet ir džiazo industrijos profesionalus Skandinavijos, Europos, o gal net ir tolimesnėse pasaulio šalyse. Lietuvos džiazo federacija džiaugiasi galėdama prisidėti prie šio projekto ir padėdama pristatyti ne tik geriausius mūsų šių dienų džiazo projektus, ne tik džiazo stilių atlikėjų įvairovę, bet ir suteikti pirmą impulsą jauniems ir pradedantiems žengti profesionaliu muzikos keliu atlikėjams. Be to, įtraukiame ir ketiname įtraukti daugiau Ukrainos atlikėjų, tuo išreikšdami mūsų solidarumą su jų šalimi. Manau, kad laikui bėgant tokie virtualūs koncertai taps nuolatine efektyvia priemone ir platforma Lietuvos džiazo kultūrai plačiai sklisti džiazo mylėtojų auditorijai ir pristatyti lietuvių džiazo atlikėjus“, – sako Lietuvos džiazo federacijos prezidentas Dmitrijus Golovanovas

Projekto #coolsoundsLT tikslas – Šiaurės šalių auditorijai pristatyti jaunus ir talentingus Lietuvos muzikantus. Jį, kaip ir penkis ankstesnius vaizdo koncertus, organizavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, bendradarbiaudama su Lietuvos džiazo federacija, „Unity“ festivaliu Kijeve, Sergijumi Grabaru, danų organizacija „Wide Wings”. Taip pat prie šio projekto prisideda dizaineris Tomas Jasiulis,, VšĮ „Neatšaukti atidarymai“, danų organizacija „Swinging Europe“. Tęstinį projektą #coolsoundsLT remia Lietuvos kultūros institutas.

Po premjeros koncerto pasiklausyti galima bet kada „Youtube” kanale „Lithuanian Culture in SE, FI and DK”: https://youtu.be/3Qyjg1zhBGs