Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Flandrijos muzikos festivalyje – M. K. Čiurlionio kvarteto koncertai

Lietuvos kultūros institutas
Renginio akimirka

Rugsėjo 17 d., šeštadienį, Gento mieste praisdėjo 65-asis Tarptautinis Flandrijos muzikos festivalis ir miesto šventė” OdeGang”. Festivalyje – išskirtinis dėmesys Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybai.

Pirmąją festivalio dieną įvairiose Gento salėse ir atvirose miesto erdvėse grojo atlikėjai iš įvairių šalių, skambėjo klasikinė muzika, tango ir džiazas.

Tarptautinio festivalio svečiai – M. K. Čiurlionio kvartetas, kuris pakerėjo publiką lietuvių klasiko muzikos atlikimu.

Kūrinius flamandų kalba pristatė žinomas Belgijos žurnalistas, muzikologas Kurtas van Eeghemas. Prieš kelerius metus kultūrologas tiek susižavėjo M. K. Čiurlionio kūryba ir asmenybe, kad parašė knygą „Lietuva: kelionė į nepažinta”, o šį mėnesį flamandų kalba publikavo jau antrąją savo knygą, skirtą garsiojo Lietuvos kompozitoriaus kūrybai.

Festivalio atidaryme apsilankiusi Lietuvos ambasadorė Belgijoje Rita Kazragienė, Lietuvos garbės konsulas Gente Baronas Jeanas Jacques’as Hausas ir Lietuvos kultūros politikos atašė ES Vida Gražienė susitiko su Flandrijos festivalio vadovais, aptarė ilgalaikį dvišalį bendradarbiavimą pristatant Lietuvos muzikinę kultūrą Flandrijos regione. Ambasadorė R. Kazragienė taip pat pasveikino muzikologą K. van Eeghemą su naujosios knygos, skirtos M.K. Čiurlionio kūrybai, pasirodymu.

Lietuvos vyriausybės ir Flandrijos vyriausybės bendradarbiavimo sutartis buvo pasirašyta 1996 metais., Ši sutartis atvėrė vartus bendradarbiavimui ekonomikos, verslo, mokslo bei kultūros srityse, dėstytojų ir studentų mainams, jos pagrindu veikia Jungtinis Lietuvos ir Flandrijos komitetas, užtikrinantis bendradarbiavimo programų įgyvendinimą.

M. K. Čiurlionio kvarteto koncertai Flandrijos festivalyje organizuoti bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline filharmonija ir Lietuvos kultūros institutu.