Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos

Venecijoje įvyko dokumentinio filmo apie Joną Meką premjera

Lietuvos kultūros institutas
Filmo plakatas
Filmo premjeros nuotrauka

Iš filmo premjeros. Lauros Gabrielaitytės-Kazulėnienės nuotr.

Rugsėjo 2 dieną Venecijos kino bienalėje pristatytas dokumentinis filmas apie Joną Meką „Fragments of Paradise“ (rež. KD Davison). „Fragments of Paradise“ – serija kruopščiai atrinktų dar nematytų Jono Meko video dienoraščių fragmentų, kuriuose išnyra daugybė menininko kolegų ir bičiulių – Andy Warholas, Yoko Ono, Johnas Lennonas ir kt. Apie draugystę su Jonu Meku bei jo įtaką Amerikos ir viso pasaulio kinui filme pasakoja tokie menininkai kaip Johnas Watersas, Martinas Scorsese, Jimas Jarmuschas ar Marina Abramovič. Kino juostoje gausu Jono Meko įamžintų šeimos akimirkų, kadrų iš gimtųjų Semeniškių, poezijos skaitymų ir apmąstymų apie išeiviją, laisvę, meno svarbą ir gyvenimo grožį. Ši dokumentika – tai jautrus ir intymus žvilgsnis į avangardinio kino „krikštatėvio“ gyvenimą ir kūrybą.

Filmo premjera

KD Davison ir Lietuvos kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė

Filmo režisierė pasakoja: „Vienerius pandemijos metus praleidau atsiskyrėliškai su šiuo didžiuliu archyvu. Tai – tūkstančiai valandų neapdorotos filmuotos medžiagos, garso įrašų, nuotraukų, rašytinių darbų tomų, dienoraščių, eilėraščių, laiškų ir kritinių atsiliepimų. Vietoj to, kad vadovaučiausi idėjomis, kurias turėjau šiam projektui, pasinėriau į Jono Meko gyvenimą, o jis savo ruožtu išniro manajame. Kažkas nutinka, kai taip išgyveni jo darbą aštuonių mėnesių peržiūrų maratono metu. Būdavo akimirkų, kai Mekas prabildavo pro mirgančią šviesą, atsisukdavo į kamerą, tarsi į mane, ir pareikšdavo: „Tai – rojaus fragmentas“. Kiti žmonės, praleidę laiko jo archyve, pasakoja panašias patirtis. Intymumas, pažeidžiamumas, kuriuo jis dalijasi su kamera… tai lieka su mumis.”

Lietuvos kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaitytė-Kazulėnienė džiaugiasi tarptautinės publikos dėmesiu Jono Meko kūrybai: „Dokumentika „Fragments of Paradise“ – simbolinis Meko grįžimas į Veneciją, mat 1964 m. menininko režisuotas filmas „The Brig“ Venecijos kino festivalyje pelnė pagrindinį prizą už geriausią dokumentinį filmą. Jono Meko kūryba aktuali ir daugiau nei po pusės amžiaus – būtent šiemet minime menininko gimimo šimtmetį, džiuginsiantį gausybe renginių visame pasaulyje. „Fragments of Paradise“ premjera Venecijoje atidarys menininkui dedikuotą parodų ir kino juostų pristatymų programą skirtinguose Italijos miestuose.“