Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

 „Saulė ir jūra“ pristatoma Vysbadeno bienalėje

Lietuvos kultūros institutas
Spektaklio scena

Andrej Vasilenko nuotr.

Menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ rugsėjo 9–11 dienomis skamba Vokietijoje, trečiojoje Vysbadeno bienalėje.

Nuo 2016-ųjų organizuojamos Vysbadeno bienalės ištakos siekia 1992 metus, kuomet Bonoje pradėtas rengti festivalis „Naujos pjesės iš Europos“ (vok. „Neue Stücke aus Europa“). Iš teatro festivalio, pristatančio geriausių Europos režisierių ir dramaturgų spektaklius, renginys išaugo į tarpkultūrinio dialogo siekiančią bienalę. Ilgainiui išsiplėtė ir dalyvaujančių menininkų geografija. Šiandien čia pristatoma septyniolikos menininkų iš skirtingų pasaulio šalių kūryba, apimanti ne tik teatrą, bet ir šokį, vizualiuosius menus, kiną.

„2022-ųjų Vysbadeno bienalę matau kaip naujos patirties, susitikimų, mainų ir derybų vietą. Ir, žinoma, kaip tarpdisciplininių menų šventę“, – sako šių metų bienalės kuratoriumi paskirtas Kilianas Engelsas – ilgametis Miunchene vykstančio festivalio „Radikal Jung“ meno vadovas ir Miuncheno „Volkstheater“ vyriausiasis dramaturgas. Šiemet K. Engelsas bienalėje skatina atkreipti dėmesį į aktualias ir diskusijų lydimas realijas – postkolonijinę, poskaitmeninę ir popandeminę būkles. Kuratorius priduria, kad lietuvių menininkių kūrinyje taip pat gausu aktualių temų ir galimybių jį patirti. Bienalės lankytojai operą galės ne tik stebėti kaip žiūrovai, bet ir patirti ją iš vidaus. Iš anksto užsiregistravusiems siūloma tapti dainuojančio paplūdimio poilsiautojais, o tai, pasak kuratoriaus, dar kartą paliudija teatro gyvumą, spontaniškumą ir nepakartojamumą.

Po pasaulį šiuo metu keliaujančios operos-performanso „Saulė ir jūra“ veiksmas vyksta dirbtiniame paplūdimyje, kuris šįkart trims dienoms įkurtas 1906 m. statybos jugendo stiliaus Vartburgo pastate. Jo vidaus erdvę juosia balkonas, todėl statinys puikiai tinka žiūrovo žvilgsnio iš viršaus reikalaujančiam kūriniui. Išskirtinės architektūros paminklas praėjusio amžiaus pradžioje buvo statomas kaip dainininkų ir muzikų namai, ilgą laiką čia vyko vyrų chorų koncertai ir pobūviai, vėliau čia įkurtas karininkų klubas, mokymo centras, baras ir diskotekų vieta, 1979 m. čia koncertavo dainininkas Stingas, vakarėlius rengė legendinis vokiečių didžėjus Svenas Väthas. Šiandien pastatas naudojamas kaip Vysbadeno valstybinio teatro spektaklių vieta.

„Saulės ir jūros“ rodymą Vysbadeno bienalėje iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas, Frankfurto prie Maino kultūros fondas, Vysbadeno savivaldybė. Partneriai – Nasau menininkų sąjunga.

Daugiau informacijos:

https://www.wiesbaden-biennale.eu/de/programm/event/2/Sun_Sea_Marina

https://www.staatstheater-wiesbaden.de/programm/spielplan/sun-sea-wiesbaden-biennale-2022/8951/