Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos

Lietuviškų filmų festivalyje Naujojoje Zelandijoje pažymėtas Jono Meko 100-metis

Lietuvos kultūros institutas

Irenos Cimos nuotr.

Sekmadienį, liepos 17 d. didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste Oklande buvo pristatytas antrasis lietuviškų filmų festivalis. Oklandiečiai paminėjo Jono Meko 100-metį, susipažino su tarptautinį pripažinimą pelniusiais lietuviškais filmais vaikams ir suaugusiems, sudalyvavo ekologiško meno dirbtuvėse, išgirsti kaip skamba kanklės bei gyvai pabendrauti su čia gyvenančiais ukrainiečiais gausiai čia susirinkusiais pamatyti Manto Kvedaravičiaus filmo „Mariupolis”, kurį pristatė pats Oklando miesto meras Phil Goff. 

Lietuvos Garbės konsulas Algis John Mak džiaugėsi festivalio tęstinumu ir galimybe surengti šiemet jau antrą paramos rinkimo kampaniją Ukrainai. „Šiais metais pirmą kartą organizuojame lietuvių dienas Naujojoje Zelandijoje. Renginių ciklą atidarė M. Plepio fotografijų paroda, kurios metu už parduotas fotografijas Ukrainai surinkome apie 1000 eurų. Filmų festivalyje didžiausiu populiarumu pasižymėjo Manto Kvedaravičiaus filmas „Mariupolis”. Už jo rodymą surinktos lėšos taip pat bus skirtos paramai Ukrainai,”– sakė konsulas.

Užsklanda

Irenos Cimos nuotr.

„Mariupolis” filmo seansą atidarė Oklando miesto meras Phil Goff, kuris savo kalboje išreiškė Naujosios Zelandijos paramą Ukrainai ir griežtai pasmerkė Rusijos agresiją. „Šiais metais filmų festivalio programą padiktavo noras prisidėti prie paramos Ukrainai, Jono Meko šimtmetis ir Venecijos filmų festivalio apdovanojimas. Tikimės, kad šis renginys taps ilgalaike tradicija ir galėsime kiekvienais metais kruopščiai atrinkti ir pristatyti geriausius ir įdomiausius lietuviškus filmus čia, Naujojoje Zelandijoje, po Lietuvos vėliava,” – kalbėjo festivalio iniciatorė ir filmų programos kuratorė Eglė Šimkevičiūtė-Kulvelis.

Filmo kadras

Pip Chodorov. Irenos Cimos nuotr.

Festivalio metu taip pat buvo parodytas filmas vaikams „Drugelio širdis”. Po filmo vaikai buvo pakviest dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kurių metu kūrė paveikslus iš aplink Oklandą randamų augalų. Festivalyje buvo pristatyti Jono Meko filmas „In Between” ir Pipo Chodorovo filmas „Jonas Keeps Shooting”, kurie pažymėjo Jono Meko šimtmetį kaip tarptautinės programos „JonasMekas100!” dalis. Po seanso sekė klausimų ir atsakymų sesija, kurios metu žiūrovai galėjo daugiau sužinoti apie avangardinio kino krikštatėvį Joną Meką iš jo kolegos ir draugo P. Chodorovo.

Irenos Cimos nuotr.

Festivalio žiūrovai buvo pakviesti pasiklausyti Niujorke gyvenančios Simonos Smirnovos lietuviškų dainų ir kanklių koncerto. Renginio pabaigoje buvo parodytas Venecijos filmų festivalio apdovanojimą pelnęs Lauryno Bareišos filmas „Piligrimai”.