Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijoje pristatomas Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklis „Respublika”

Lietuvos kultūros institutas
Spektaklio scena

Andrej Vasilenko nuotr.

Režisieriaus Lukaszo Twarkowskio spektaklis „Respublika“, sukurtas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bendradarbiaujant su vienu garsiausių Vokietijos teatrų Münchner Kammerspielle, būtent šiame teatre pradeda gastroles Vokietijoje. Spektaklis, kuriantis savitą pasaulį pasitelkus muziką, kino, vaizduojamųjų menų technikas, didžiulę scenografiją ir betarpišką aktorių ir žiūrovų įsitraukimą, liepos 14, 15 ir 16 dienomis atvyksta pas Miuncheno žiūrovus. Visi atėję į „Respubliką“ yra kviečiami laisvai ją tyrinėti: vaikščioti po skirtingas erdves, stebėti veiksmą iš amfiteatro, tapti spektaklio dalimi, šokti, valgyti, net pasinaudoti pirtimi ir kartu mąstyti apie naujas bendro gyvenimo formas.

Aštrėjant socialiniam priešiškumui, augant autoritarizmui, vis dažniau kyla klausima, koks galėtų būti teisingesnis pasaulis, kaip pasiekti, kad visuomenė taptų sąmoningesnė ir taikesnė?

Režisierius L. Twarkowskis kartu su rašytoja Joanna Bednarczyk, scenografu Fabienu Lédé, kompozitoriumi Bogumilu Misala, vaizdo projekcijų kūrėjais Karoliu Rakowskiu ir Adomu Gustainiu, choreografu Pawelu Sakowicziumi ir kitais kūrėjais sukūrė sudėtingą dabarties vaizdą su socialiniais iššūkiais ir individualiomis problemomis: tai šešių valandų trukmės sceninis kūrinys, kuriame į dabartį žvelgiama iš praeities ir ateities perspektyvų.

Miunchene spektaklis bus parodytas buvusioje jojimo salėje „Utopia“.

Münchner Kammerspielle – 1906 m. įkurtas valstybinis Vokietijos teatras, kuriam vadovavo tokie garsūs kūrėjai kaip Friedrichas Dürrenmattas, Frankas Wedekindas ir Bertoldas Brechtas, Franzas Xaver Kroetzas, Peteris Steinas, Robertas Wilsonas. „Respublikoje“ vaidina ir vienas iš šio teatro trupės aktorių Komi Togbonou.

https://www.muenchner-kammerspiele.de/de/programm/13108-respublika

Rugsėjo 9-10 ir 15-17 d. spektaklį pamatys ir garsiosios Rūro trienalės (Ruhrtriennale) žiūrovai Bochumo mieste. Šiaurės Reino Vestfalijos Rūro regione kas trejus metus vykstantis menų festivalis daugiausiai dėmesio skiria šiuolaikinėms socialinėms ir globalioms temoms. Nuo 2002 metų rengiama trienalė yra tarptautinis muzikos teatro, dramos, šokio, performanso ir vizualiųjų menų festivalis Rūro regione, vykstantis rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais, kaskart vadovaujant naujam meno vadovui.

Spektakliui „Respublika“ šiemet teks garbė uždaryti Rūro trienalę rugsėjo viduryje industrinio Bochumo miesto Šimtmečio halėje (Jahrhunderthalle), buvusioje dujų elektrinėje. Visi spektakliai Rūro trienalės metu rodomi buvusiose industrijos vietose.

https://www.ruhrtriennale.de/de/programm/respublika/60