Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Milano trienalėje eksponuojamas specialiai sukurtas Julijono Urbono objektas

Lietuvos kultūros institutas
J. Urbono objektas

Aistės Valiūtės ir Daumanto Plechavičiaus nuotr.

23-ioji Milano trienalės paroda „Nežinomi nežinomieji“, kuruojama Europos kosmoso agentūros astrofizikės Ersilia Vaudo, mėgins atsakyti į klausimą „ko mes dar nežinome, kad nežinome“. Kviestiniai dizaineriai, architektai ir menininkai savo kūriniais aptars šį klausimą įvariomis perspektyvomis ir masteliais: nuo elementarių dalelyčių, virusų ir elektromagnetinių laukų iki miestų, vandenynų ir egzoplanetų evoliucijos. Julijonas Urbonas yra pakviestas sukurti specialiai šiai parodai kūrinį „When Accelerators Turn into Sweaters“ (liet. „megztiniais virstantys greitintuvai“), kuris bus pristatomas nuo liepos 15 d.

2016 m. Julijonas Urbonas laimėjo nacionalinį konkursą atlikti meninį tyrimą Europos branduolinių tyrimų laboratorijoje (CERN), kuri žinoma ne tik kaip didžiausia ir kompleksiškiausia laboratorija pasaulyje, bet taip pat laikoma viena prestižiškiausių kūrybinių rezidencijų, vystančių dialogus tarp meno ir mokslo. J. Urbonas tapo ne tik pirmasis lietuvis, bet taip pat vienas iš labai nedaugelio kūrėjų iš visų pasaulio, turėjusių galimybę reziduoti – nuo laboratorijos įkūrimo
pradžios (2012 m.) čia rezidavo tik 31 menininkas, kiekvienais metais priimami 3-4 rezidentai.

Šios rezidencijos metu J. Urbonas susidomėjo superlaidžiomis medžiagomis, iš kurių gaminami ypač aukšto magnetinio lauko magnetai. Menininkas pradėjo eksperimentuoti su superlaidžiais plaušais ir atrado būdą juos suausti į tekstilę. Taip kilo idėja sukurti seriją levituojančių megztų objektų, kurių vienas yra megztinis.

https://triennale.org/en/events/unknown-unknowns