Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Briuselyje – Čekijos pirmininkavimui skirtas projektas su Gailės Pranckūnaitės darbu

Lietuvos kultūros institutas
Projektas gatvėje

Liepos 1 d. Čekija pradėjo pusmetinį pirmininkavimą ES Tarybai. Ta proga ES institucijų erdvėse Briuselyje inauguruotas tarptautinis meno projektas  „Imagine me (for what I could be)“ („Įsivaizduokite mane (koks aš galėčiau būti)“). Dvidešimt trys menininkai iš vienuolikos šalių, įskaitant Ukrainą, susibūrė iš naujo įsivaizduoti šių dienų Čekijos ir Europos vėliavų estetiką ir reikšmes bei sukurti savo interpretacijas. Lietuvai projekte atstovauja menininkė Gailė Pranckūnaitė. Rezultatas eksponuojamas nuo liepos 1 dienos iki liepos 31 dienos Rue Archimède, Rue Franklin ir Rue Stevin – visai šalia Berlaymont (Europos Komisijos) pastato.

Meno kūriniai, kurie yra instaliacijos „Įsivaizduokite mane“ dalys, yra sukurti panaudojant daugybę technikų nuo piešimo, tipografijos iki 3D atvaizdavimo, išradingai paverčia nusistovėjusias formas į naujas. Kai kurie kūriniai yra žaismingi ir išdykę, įkvepiantys gyvybingumo ir šypsenų, o kai kurie išreiškia susirūpinimą dėl laikų, kuriuose gyvename, perteikia lūkesčius ir troškimus.

„Įsivaizduokite mane“ siunčia žinią apie poreikį rūpintis vieni kitais, saugoti savo planetą, gyventi taikoje ir turėti erdvės magijai bei menui savyje ir aplink mus. Kartu kūriniai sudaro kolektyvinę vaizdų ir žodžių sklandančių virš Briuselio gatvių visumą, atkreipdami dėmesį į galimą dabartį ir ateitį.

Lietuvos atstovės Gailės Pranskūnaitės kūrinys „Fossil Fuels Feel Over” yra, pasak autorės, pakvietimas įsivaizduoti pasaulį be iškastinio kuro, lyg jame jau gyventume. Vėliavoje naudojama nenugludinta, šiurkštoka tipografija, kuri atspindi klimato kaitos, energijos išteklių problematikossudėtingumą ir taip pat kalba apie tai, kokią nuniokotą žemę dažnai palieka iškastinio kuro industrija.

Gailė Pranckūnaitė – Vilniuje įsikūrusi grafikos dizainerė, daugiausia dėmesio skirianti eksperimentinei tipografijai. 2013 baigė studijas grafikos dizaino katedroje Gerrit Rietveld akademijoje Amsterdame. Dirba su įvairių menininkų, rašytojų, meno/kino institucijų, projektų erdvių, muziejų ir universitetų projektais.

https://gailepranckunaite.com/

Daugiau informacijos apie meno projektą “Imagine me”:

Imagine me (for what I could be): Public art project / Czech Centre Brussels (czechcentres.cz)

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu.