Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Naujojo Bauhauzo festivalyje Briuselyje – „Auros” pasirodymas

Lietuvos kultūros institutas
Šokio spektaklis Briuselyje

Birželio 9-12 d. Europos Komisija surengė pirmąjį tarptautinį Naujojo Bauhauzo festivalį, kurio metu vyko forumas, mugė bei įvairūs kultūros renginiai. Įvairiose ES šalyse taip pat vyko apie 220 renginių, skirtų Naujojo Bauhauzo temai „Kurkime kartu tvarią ir gražią bendrą ateitį”.

Įvairiose Briuselio meno ir kultūros organizacijose vyko konferencijos, kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, ekspozicijos. Festivalio metu buvo surengta turtinga ir įdomi įvairių kultūros renginių programa. Lietuvai šiame festivalyje atstovauti Europos Komisija pakvietė Kauno šokio teatrą „Aura“, kuris pristatė prancūzų choreografės Bea Debrabant šokio spektaklį „Norėčiau būt paparčio žiedu”. Briuselio istoriniame centre įsikūrusiame Monts des Arts scenoje „Auros“ šokėjai pakerėjo tarptautinę publiką savo originaliu, nepaprastai profesionaliu ir jausmingu pasirodymu. „Kantriai įsikibę į žemę šaknimis auga medžiai. Pažaboti gamtos stichijas reikia laiko, prisitaikymas prie aplinkos lėtas ir meditatyvus. Šis gamtos įkvėptas spektaklis – apie medžius, arba apie žmones, kurie gyvybiškai reikalingi vieni kitiems tam, kad bendrautų, kvėpuotų, veiktų, išliktų ir nepailsdami ieškotų savo paparčio žiedo” – taip savo spektaklį pristato šokio teatras „Aura”.

Forumo metu buvo organizuoti debatai apie architektūrą, žaliąją pertvarką, kultūros ir švietimo sąsajas, regioninį vystymą, tarptautinius iššūkius kuriant tvarią aplinką. Festivalį atidarė Europos komisijos prezidentė Ursula von der Leyen kartu su Energetikos komisare Kadri Simson ir pasaulinio garso architektais Shigeru Ban, Keio Universiteto Japonijoje profesoriumi bei Francis Kéré, architektu iš Vokietijos. ES komisijos atstovai savo pranešimuose pabrėžė šio ES komisijos inicijuoto projekto svarbą, ypač popandeminiame laikotarpyje, kviečiančio ES lygmeniu apjungti įvairias sritis ir disciplinas, mokslą, technologjjas, dizainą, architektūrą ir kt. bei įgyvendinti Europos Žaliojo kurso tikslus, kuriant estetinę aplinką ir bendrą europinę gerovę. Tvarumas, estetika, grožis, bendrystė – pagrindiniai Naujojo Europinio Bauhauzo elementai.

 

Informaciją parengė: Kultūros atašė LR Nuolatinėje atstovybėje ES