Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Romoje – režisieriaus Manto Kvedaravičiaus atminimui skirtas vakaras

Lietuvos kultūros institutas
Mantas Kvedaravičius

Gegužės 12 dieną MAXXI meno muziejuje Romoje vyko ypatingos reikšmės vakaras, kurio metu muziejaus lankytojai bei karo Ukrainoje žiaurumui neabejingi svečiai susirinko filmo „Mariupolis” peržiūrai, skirtai režisieriaus Manto Kvedaravičiaus darbams bei visų žmonių, netekusių gyvybės bandant pasauliui pasakyti tiesą apie karo Ukrainoje baisumus, drąsai atminti.

Kino kūrėjas, antropologas ir universiteto profesorius M. Kvedaravičius buvo apdovanotas daugybe apdovanojimų už dokumentinius filmus, nufilmuotus konfliktų apgultose teritorijose, stebinčius nuolatinės karo grėsmės kamuojamų žmonių kasdienybę, kaip kad Čečėnijai skirtame filme „Barzakh“ (2011) bei dokumentiniame filme „Mariupolis” ( 2016).

Šioje nepaprastoje istorijoje apie Ukrainos miestą, esantį šalia Donecko srities, režisierius nesigilina į mūšius ar sudėtingą politinę situaciją, o žvelgia į trapesnę ir žmogiškąją Mariupolio gyvenimo pusę – jo gyventojus, paprastus vyrus ir moteris, kurie tarp drąsos ir tikrovės neigimo ir toliau vykdo savo kasdieninę veiklą.

2022 metais M. Kvedaravičius vėl grįžo į Ukrainą dokumentuoti karo tragedijos ir balandžio 2 d. žuvo Mariupolyje.

Renginio metu žodį tarė MAXXI generalinis sekretorius Pietro Barrera bei Italijos lietuvių bendruomenės pirmininkė Elzė Simonkevičiūtė-Di Meglio.

Renginį globojo Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje.

Daugiau informacijos čia: https://www.maxxi.art/en/events/mariupolis/