Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyno galerijoje – Aleksandros Kasubos paroda

Lietuvos kultūros institutas
Parodos atidarymas

„ChertLüdde” galerijoje Berlyne nuo birželio 4 d. pirmą kartą Europoje pristatomas septynis dešimtmečius trukęs aplinkos menininkės vizionierės Aleksandros Kasubos (1923-2019) kūrybinis palikimas, saugomas Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje.

2014-2019 m. menininkė šiam muziejui padovanojo 153 kūrinių kolekciją. Ją sudaro ankstyvoji tekstilė, plytelių plokštės, mozaikos, tapyba, koliažai, JAV viešosiose erdvėse atliktų darbų projektai ir piešiniai, taip pat vizionieriškų erdvinių aplinkų maketai bei 8000 skaitmeninių vaizdų, kurių originalai kartu su dokumentais ir darbais ant popieriaus saugomi Amerikos meno archyve „Smithsonian Institution”. Vieno iš jų – Aleksandros Kasubos kūrybinio manifesto „Utility for the Soul” (1970) kopija taip pat įtraukta į parodą.

Prasminga, kad Aleksandra Kasuba, viena iš tūkstančių Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių ir 1944 m. Berlyno bombardavimo liudininkė, po 78-erių metų sugrįžta į miestą be sienų.

A. Kasubos harmoningo ir tvaraus ateities pasaulio sampratai įtakos turėjo pažintis su vokiečių tampriųjų membranų konstrukcijų vizionieriumi, architektu Frei Otto (1925-2015).  Pirmosios A. Kasubos parodos „Formuojant ateitį” Filadelfijos universitetinio miesto mokslo centre 1989-1990 m. proga F. Otto rašė: „Aleksandros Kasubos struktūrų iš audinio darbai išsiskiria stipria asmenine vizija. Kasuba semiasi įkvėpimo iš organinių struktūrų ir gamtos formų. Jos kuriamos struktūros atspindi jėgas ir veiksnius, lėmusius jų sukūrimą /…/ Šios struktūros pasižymi ne tik skulptūriniu grožiu, bet ir perteikia stiprų įtampos bei dinamikos pojūtį. Iš sudėtingos geometrijos išvestos paprastos formos – tai jos žodynas, o jų įvairovė liudija Kasubos meninį kūrybiškumą“.

„ChertLüdde” galerijos parodoje rodomi koliažai ir eksperimentiniai skulptūriniai objektai pirmą kartą buvo eksponuoti parodoje, apie kurią ir rašė Frey Otto.  Tad menininkės Lietuvai dovanoti kūriniai toliau keliauja po pasaulį ir tuo neabejotinai džiaugtųsi Aleksandra Kasuba.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas per parodos atidarymą džiaugėsi, kad tokio įvairiapusio talento autorė, kiek nepagrįstai žinoma tik gan siauram profesionalų ratui, pristatyta žingeidžiai Berlyno publikai, o vėliau jos kūrinių kelionės prasitęs ir kituose Vokietijos kultūros insitucijose. „Ukrainos karo baisumų fone neįmanoma nepastebėti, kad moteriškas kūrybingumas yra galinga atsvara brutalumo ir barbariškumo gaivaus”, – teigė A. Gelūnas.

Paroda veiks iki rugsėjo 3 d., visos Berlyno šiuolaikinio meno bienalės metu. Parodą parengė LNDM kuratorė Elona Lubytė ir „ChertLüdde” galerijos direktorė Clarissa Tempestini, kuri Lietuvos kultūros instituto Vizitų programos dėka Lietuvoje turėjo galimybių gerai susipažinti su menininkės kūryba.

Paroda surengta bendradarbiaujant Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui, „ChertLüdde” galerijai, Lietuvos kultūros institutui ir kultūros atašė Vokietijoje Rasai Balčikonytei.

Daugiau informacijos apie parodą https://chertluedde.com/exhibition/utility-for-the-soul/