Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kopenhagoje pristatytas šokio menininkės Agnietės Lisičkinaitės šokio vyksmas

Lietuvos kultūros institutas
vyksmo scena

Nepriklausoma šokio organizacija „Be kompanijos“ ir viena jos idėjinių lyderių, šiuolaikinio šokio menininkė Agnietė Lisičkinaitė gegužės 5 d. Kopenhagoje pristatė šokio vyksmą „Hands up“.

Kopenhaga – itin atviras, plačių pažiūrų ir liberalus miestas, kuriame gyventojai turi stiprų ryšį su menu. A. Lisičkinaitės solo darbe „Hands Up“ kalbama apie nuomonių svarbą. Pačioje Kopenhagos šerdyje, buvusioje bažnyčioje „KoncertKirken på BlågårdsPlads“ pristatytas šokio vyksmas įgavo naujus, šios vietos įkvėptus atspalvius. Po pasirodymo Danijos žiūrovai turėjo galimybę pasikalbėti su menininke ir jos komandos narėmis. Žiūrovai diskutavo ne tik apie šokio vyksmo idėją, bet ir šiandieninę situaciją Danijoje, Lietuvoje ir net Ukrainoje.

Šokio vyksmas „Hands up“ tyrinėja protesto kultūrą. Pasak šio darbo kūrėjų, Lietuvoje protestas tapatinamas su romantizuotu Sąjūdžio laikmečiu, tačiau pastarųjų pasaulio ir Lietuvos įvykių kontekste, žvelgiant iš sociologinės perspektyvos, vertėtų kvestionuoti protesto kultūros kaip gėrio savaime tezę. „Nekonstruktyvus protestas yra patogi forma anarchijai įsigalėti. Protesto kultūros inspiruotas choreografinis vyksmas kvestionuoja trapią distanciją tarp pasidavimo ir atsidavimo, susitaikymo ir pasipriešinimo. Keldamas klausimą: kokį mes užauginsime Protesto kūdikį̨ – kaip laisvės ar kaip agresijos simbolį?”, – svarsto A. Lisičkinaitė.

Projektą kartu su „Be kompanijos“ pristatė menų vadybos organizacija „ARTED NET“, jį įgyvendinti padėjo Vilniaus miesto savivaldybė, LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje bei Lietuvos kultūros institutas.