Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Muziejuje „Kiasma” Helsinkyje – Lietuvos menininkų performansai

Lietuvos kultūros institutas
Renginio scena

Helsinkyje esančiame Suomijos nacionalinio šiuolaikinio meno muziejuje KIASMA po jo renovacijos balandžio 7 d. įvyko parodos „ARS22” atidarymo vakaras, kurio metu kviestiniai meno pasaulio svečiai bei žiniasklaidos atstovai iš Suomijos ir kitų šalių galėjo išvysti jaunųjų lietuvių kūrėjų Mildos Januševičiūtės, Mišos Skalskio ir Pauliaus Janušonio performansą „Liudmila”. Paroda „ARS 22” vyks balandžio 8 d. – spalio 16 d.

Performansas „Liudmila” – ne vienintelis Lietuvos menininkų indėlis į šią pasaulinės reikšmės šiuolaikinio meno parodą. Parodos kulminacija rugpjūčio mėnesį taps didžiulės sėkmės ir susidomėjimo sulaukusi „Saulė ir jūra” –  tai 2019 m. Venecijos bienalėje pagrindiniu apdovanojimu – „Auksiniu liūtu” – įvertinta lietuvių kūrėjų opera-performansas.  Po pandeminės pertraukos po įvairias šalis keliaujanti ir ypač pozityviai sutinkama Europos ir JAV žiūrovų Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės opera pagaliau bus pristatyta ir Suomijoje.

Performansas bus rodomas tris savaites iš eilės, rugpjūčio mėn. 10–28 d., tad galimybė jį pamatyti bus suteikta daugybei žiūrovų. Bilietai jau yra parduodami.

„Būti atrinktiems į tokio aukšto lygio tarptautinės parodos-festivalio programą Suomijos nacionaliniame šiuolaikinio meno muziejuje KIASMA yra didelė garbė. Žinoma lietuvių opera-performansas „Saulė ir jūra” yra vienas iš svarbiausių šios parodos akcentų. „ARS 22” parodos atidaryme dalyvavo arti 1000 tarptautinės ir Suomijos meno  bendruomenės atstovų, tad nemažai aplodismentų pelnė atidarymo programoje pristatytas lietuvių performansas „Liudmila”. Lietuvių šiuolaikiniam menui šiame renginyje skirta itin daug dėmesio, turint mintyse didžiulį pasaulinį konkurencingumą”, – sako Liana Ruokytė-Jonsson, LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje.

„ARS22” – jau dešimtoji iš šio tarptautinių šiuolaikinio meno parodų ciklo; pirmoji paroda Helsinkyje įvyko 1961 m. „ARS22” pritraukia ir pristato patraukliausius šios dienos menininkus iš viso pasaulio, tarp kurių ir neseniai Kaune apsilankiusi Marina Abramovič. Per visus KIASMA muziejaus pastato aukštus besidriekianti paroda visapusiškai atspindi naujausias žymiausio tarptautinio šiuolaikinio meno tendencijas. Parodoje yra ir kūrinių, užsakytų specialiai – pristatomi tokių menininkų kaip D. Harding, Eva Kot’átková, Frida Orupabo, Alexandra Bachzetsis bei Alex Baczynski-Jenkins nauji darbai. Parodą „ARS22” kuravo  KIASMA muziejaus direktorius Leevi Haapala bei João Laia su visa KIASMA kuratorių komanda.

KIASMA yra žymiausias Suomijoje šiuolaikinio meno muziejus, pristatantis tiek vietinius, tiek plačiai pasaulyje pripažintus kūrinius. Muziejus veikia kaip  Suomijos nacionalinės galerijos dalis. Daugiau informacijos apie ARS22 parodą, kuri tęsis iki pat spalio – https://kiasma.fi/en/exhibitions/ars22/.

Lietuvių menininkų performansų pristatymą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir LR ambasada Suomijoje.

Daugiau informacijos:

Liana Ruokytė-Jonsson,

liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

+46 73 4226723