Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Į pasaulinį Jono Meko 100-mečio maratoną jungiasi Prancūzija

Lietuvos kultūros institutas

Šią savaitę Prancūzijos meno gurmanai pradeda švęsti Jono Meko 100-metį. Renginių serija prasideda Paryžiuje: balandžio 13-30 d. Prancūzų sinemateka pristatys didžiausią Europoje jubiliejinę avangardinio kino kūrėjo filmų retrospektyvą, kurią lydės edukacinė programa. Balandžio 14 d. Prancūzijos sostinėje įsikūrusioje galerijoje „The Film Gallery“ atidaroma J. Meko fotolitografijų paroda. Tą pačią dieną Grenoblio sinematekoje bus pristatomi Jono ir Adolfo Mekų filmai. Vasarą ir rudenį J. Meko šimtmečio renginių estafetę perims Pietų Prancūzija.

Jono Meko kūryba – žinovams ir naujai atrandantiems

„Jono Meko filmų retrospektyva Prancūzų sinematekoje – didžiausia Europos šalyse surengta Jono Meko 100-mečiui skirta filmų panorama: nuo balandžio 13 iki 30 d. bus parodyti 34 ilgo ir trumpo metro filmai – ir paties J. Meko, ir dedikuoti jam kitų kūrėjų! Džiaugiamės, kad J. Meko kūryba sinematekoje bus pristatyta ne tik gausiai, bet ir giliai: greta filmų peržiūrų rengiamos diskusijos leis žiūrovams pasinerti į vieno ryškiausių šiuolaikinio kino poetų palikimą ir jo estetines bei filosofines prasmes“, – teigė tarptautinę Jono Meko 100-mečio programą koordinuojanti Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Asta Visminaitė.

Pasak Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Austės Zdančiūtės, Prancūzijoje Jonas Mekas tikrai yra žinomas. „Jo filmų retrospektyva čia rengiama ne pirmą kartą. Meko kūryba puikiai žinoma meno ir kultūros žmonėms, Jonas Paryžiuje turėjo daug draugų – menininkų ir ne tik. Jo vardas ko gero yra mažiau girdėtas jaunesnei kartai. Dėl to labai džiugu, kad Prancūzų sinemateka parengė  retrospektyvą lydinčią edukacinę programą, kuri yra skirta jaunimui“, – pasakojo atašė.

Balandžio 16 d. J. Meko kūrybai skirtoje apskritojo stalo diskusijoje dalyvaus J. Meko bičiulis režisierius, kino kuratorius bei platintojas Pipas Chodorovas, kino kritikas, istorikas bei programų sudarytojas Émericas de Lastens‘as ir kino istorijos bei estetikos tyrėja Cécile Tourneur. Balandžio 20 d. Prancūzų sinematekoje vyks renginys, kuriame apie J. Meko kūrybą samprotaus prancūzų filosofas, eseistas ir kino kritikas Patrice‘as Rolletas bei Sinematekos kultūros ir edukacijos projektų vadovas Bernardas Benolielis.

Balandžio 14 – gegužės 7 d. Paryžiaus galerijoje „The Film Gallery“ veiksiančioje parodoje „To New York With Love“ (liet. „Niujorkui su meile“) bus eksponuojama 21 fotolitografija – 2009 m. J. Meko sukurta serija, išlaikanti kino juostos kompoziciją. Taip pat bus rodomas J. Meko filmas „As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses Of Beauty“ (liet. „Judėdamas į priekį aš retkarčiais mačiau grožio blyksnius“) (2000). Parodos atidarymo metu bus pristatytas ir „Spector Books“ išleistas J. Meko dienoraščių II tomas „I Seem to Live. 1969-2011, The New York Diaries”. Renginyje dalyvaus J. Meko sūnus Sebastianas Mekas ir P. Chodorovas.

Tą pačią dieną Grenoblio Sinematekoje bus rodomas J. Meko filmas „Reminiscences of a Journey to Lithuania“ (liet. „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“, 1972 m.) ir A. Meko filmas „Going Home“ (liet. „Grįžtant namo“, 1971 m.).

Pietų Prancūzijoje – Jono Meko poezija ir kinas

J. Meko 100-mečio renginiai Prancūzijoje tęsis vasarą ir rudenį Marselyje bei Cassis: planuojamos J. Meko poezijos vertimo į prancūzų kalbą dirbtuvės, skaitymai, filmų peržiūros kino salėse bei atvirose erdvėse.

„Kai partneriams Marselyje pasiūliau kartu sukonstruoti Jono Meko šimtmečio programą – nebuvo nei vieno, kuriam nesublizgo akys. Meką pažinoję ar ne, visi turi kokį nors ryšį su jo filmais ar tekstais. Pavyzdžiui, „Camargo Foundation“ direktorė Julie Chenot pasakojo istorijas iš Jono ir kino kūrėjo, Camargo rezidencijos įkūrėjo Jerome’o Hillo kartu praleisto laiko. Marselio poezijos centro direktorius centro bibliotekoje rado Meko poezijos knygą lietuviškai ir tai priėmė kaip ženklą, kad reikia į prancūzų kalbą išversti būtent tuos eilėraščius“, – dalijosi Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Austė Zdančiūtė.

Tarptautinis projektas „Jonas Mekas 100!“ yra skirtas paminėti avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, poeto Jono Meko gimimo 100 metų jubiliejų 2022 m. Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią programą parengė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyks solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com