Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Romoje – Europos šalių poetų vakaras

Lietuvos kultūros institutas

Indrė Valantinaitė poezijos vakaro metu

Pasaulinės poezijos dienos proga, Europos šalių kultūros institutai, bendradarbiaujant su Italijos rašytojų asociacija, organizavo ir pristatė poezijos vakarą su Europos šalių poetais. Renginys, šiemet organizuotas ypatingomis aplinkybėmis solidarizuojantis su Ukraina.

Susitikime, kurį moderavo italų žurnalistas ir profesorius Marco Dotti, dalyvavo poezijos atstovai iš trylikos Europos šalių, įskaitant Austriją, Bulgariją, Čekiją, Italiją, Lenkiją, Portugaliją, Rumuniją, Slovakiją, Slovėniją, Ispaniją, Šveicariją, Vengriją ir Lietuvą. Renginio metu Europos poetai skaitė savo kūrinius originalo kalba, kurią ekrane lydėjo vertimas į italų kalbą reginio svečiams ir tokiu būdu sukūrė unikalią galimybę visiems poezijos mylėtojams sužinoti daugiau apie šiuolaikinę Europos poeziją. Lietuvai susitikime atstovavo Indrė Valantinaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė, poetė bei žurnalistė.

Poetė Indrė Valantinaitė (g. 1984) debiutavo 2006 m. eilėraščių rinkiniu „Žuvim ir lelijom“. Baigė kultūros vadybos studijas, dirbo spaudos ir kultūros žurnaliste. Poetė žinoma ir muzikiniame pasaulyje: nugalėjo keliuose muzikiniuose konkursuose, dainavo roko operose „Saulės žemė“, „Ugnies medžioklė su varovais“. I. Valantinaitė yra puiki skaitovė, dažna įvairių literatūrinių festivalių dalyvė. Keturių poezijos rinkinių autorės tekstai apdovanoti literatūrinėmis premijomis, versti į 13 kalbų.

Valantinaitės eilėraščiai artimi poetiniam minimalizmui – trumpos frazės, subtilus skambesys, sugestyvūs įvaizdžiai. Pirmuosiuose rinkiniuose viena iš svarbiausių temų – ambivalentiškas moteriškumas. Jaunos moters dvasines įtampas simbolizuoja ir debiutinio rinkinio pavadinimas „Žuvim ir lelijom“, sujungiantis vandens gelmėse gyvenančių žuvų chtoniškumą bei sakralumo simboliu laikomų lelijų vaizdinį. Tokia yra ir I. Valantinaitės eilėraščių subjektė – jusliška, besimėgaujanti gyvenimo teikiamais malonumais, bet ir ironiška, potekstėse slepianti sunkiai išsakomą sakralumo ilgesį.

Tarptautinės poezijos diena švenčiama nuo 2000 metų po UNESCO 30-ojoje konferencijoje priimtos rezoliucijos dėl tarptautinės dienos, kuri turėjo paminėti pasaulinį poezijos judėjimą, su tikslu pabrėžti literatūros svarbą kultūriniame gyvenime, suvienyti poetus iš viso pasaulio ir suteikti jiems galimybę save išreikšti.