Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kopenhagoje atidaryta dviejų žinomų lietuvių menininkių jungtinė paroda „Dermė”

Lietuvos kultūros institutas

Menininkės Rūta Šipalytė, Neringa Žukauskaitė ir galerijos savininkė ir parodų kuratorė Marietta Bonnet

Kovo 25 d. „Krebsen“ galerijoje pačiame Kopenhagos centre atidaryta dviejų žinomų lietuvių menininkių Rūtos Šipalytės ir Neringos Žukauskaitės jungtinė paroda „Dermė“. Tai tęstinio projekto, pristatančio Danijos ir Lietuvos menininkų kūrybą, dalis. Projekto renginiai planuojami 2022–2023 m. skirtingose Danijos vietose. 2022 m. bus surengta jungtinė danų ir lietuvių menininkų fotografijų, o 2023 m. – lietuvės ir dano tapybos paroda.

 

Lietuvos dailininkų sąjungos narės Rūta Šipalytė ir Neringa Žukauskaitė, baigusios magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, iš karto pradėjo savo aktyvią ir sėkmingą kūrybinę veiklą, yra laimėjusios tarptautinių konkursų apdovanojimus, garsina Lietuvos vardą įvairiose pasaulio šalyse dalyvaudamos tarptautinėse parodose, simpoziumuose, rezidencijose. Ši paroda yra pirmas bendras abiejų kūrėjų kūrybinis projektas.

„Dermė”

 

Paroda „Dermė“ sujungia dailininkių, dirbančių skirtingose meno srityse, kūrybą: Neringos Žukauskaitės grafiką ir Rūtos Šipalytės keramikos skulptūras. Menininkės temą „Dermė“ plėtoja individualiai, joms svarbi asmeninė kūrybinė išraiška ir sukaupta patirtis, tačiau lygiagrečiai ieško bendro sąlyčio, kūrybinio konsonanso. Dviejų autorių kūriniai ekspozicijoje suskamba kaip vieno kūrybinio proceso rezultatas, puikiai derantis prie 220 metų senumo fachverkiniame name įrengtos galerijos erdvių – šimtamečių balkių, nelygių sienų ir visko mačiusių grindų.

 

„Labai džiaugiuosi, kad dvi moterys menininkės iš Lietuvos, nepaisydamos žiaurumų, vykstančių netoli jų šalių sienų, atvyko į Kopenhagą  ir instaliavo puikią grafikos ir keramikos parodą. Dviejų autorių kūrybos dermė išties įspūdinga: nuo dvimačių ir trimačių meno kūrinių spalvinių derinių, linijų ir siluetų žaismo iki jautriai suorganizuotų erdvinių sambūvių galerijos salėse – atskirų intymių oazių, kuriose žiūrovams suteikiama galimybė dar labiau susitelkti ir įsigilinti į abiejų menininkių kūrinių turinį. Beveik paslėptos grafinės būtybės iš paveikslų nuo sienų žiūri į būstus primenančius artefaktus, išaugančius iš grindų“, – mintimis dalijasi galerijos savininkė ir parodų kuratorė Marietta Bonnet.

 

Parodą organizavo Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, projektą dalinai finansavo Lietuvos kultūros institutas. Paroda „Dermė“ veiks iki 2022 m. balandžio 23 d.

 

Daugiau informacijos:

Liana Ruokytė-Jonsson

liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

tel.: +46 73 4226723