Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Rupert alternatyvios edukacijos programos dalyvių darbai pristatomi šiuolaikinio ir modernaus meno parodoje „EXPO Chicago“

Lietuvos kultūros institutas

Anastasija Sosunova. Passage Pie (Perėjimo pyragas). 2021, Lauryno Skeisgielos nuotr.

Balandžio 7–10 dienomis Jungtinėse Valstijose vyksiančioje tarptautinėje šiuolaikinio ir modernaus meno parodoje „EXPO Chicago“ pirmą kartą išvysime ir Lietuvos jaunųjų šiuolaikinio meno kūrėjų darbus, kuriems atstovaus Vilniuje veikiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras Rupert.

„EXPO Chicago“ – tai nuo 1980 metų rengiama paroda, vienoje vietoje sutelkianti tarptautinę šiuolaikinio ir modernaus meno bendruomenę. Šį tris dienas vykstantį meno renginį kasmet aplanko per 38 tūkstančius lankytojų: kolekcionierių, kuratorių ir menininkų iš viso pasaulio.

Tarptautinės meno mugės specialiojoje programoje Rupert pristatys parodą „Aš sėdžiu kambaryje“, kurią sudaro centro Alternatyvios edukacijos programos alumni: Anastasijos Sosunovos, Aistės Ambrazevičiūtės, Aistės Marijos Stankevičiūtės, Vytenio Buroko ir Katrynos Čiurlionis kūriniai.

 „Džiaugiamės galėdami suteikti galimybę jauniesiems kūrėjams pristatyti savo darbus šiame tarptautiniame renginyje. Matome šį renginį ir išvyką kaip puikią progą kalbėti apie altnernatyvias meno edukacijos formas, – teigia Rupert programų ir parodos kuratorius Tautvydas Urbelis. – Čikagoje ruošiamės ne tik pristatyti jaunųjų Lietuvos menininkų darbus, tačiau ir aplankyti šiuolaikinio meno institucijas, mokyklas, megzti naujas partnerystes bei kontaktus.“

 2022 metais „EXPO Chicago“ dalyvaus daugiau nei 140 dalyvių, pradedant komercinėmis galerijomis, nepriklausomais kūrėjais, baigiant nevyriausybinėmis organizacijomis. Lietuvos dalyvavimą tarptautinėje meno mugėje inicijuoja Rimas Čiurlionis ir Katryna Čiurlionis.

 Alvino Lucier kūrybos įkvėpta paroda

 Parodoje „Aš sėdžiu kambaryje“ siekiama apmąstyti atskirties ir aplinkos refleksijos patirtis įvairių meninių praktikų kontekste. Anot parodos kuratoriaus Tautvydo, „atskirtis – tai stipri ir kartu nepastovi būsena. Kaip ir Alvino Lucier kūrinyje „Aš sėdžiu kambaryje“ (I Am Sitting in a Room) atskirties patyrimas gali gluminti ir eliminuoti iš aplink vykstančio gyvenimo. Tačiau atskirtis gali būti ne tik destruktyvi – šios būsenos gali padėti iš naujo suvokti save kaip nevienalytį, nuolat kintantį ir gebantį pajusti kitus.“

 Menininkai klajos po įvairialypes ir savo pavidalą gebančias keisti atskirties būsenas, pasklindančias daugybėje kūnų ir erdvių. Radikalioje akistatoje su savimi atsiskleis ne tik užgniaužti konfliktai ir troškimai, bet ir užuojautos, kuklumo, prieglobsčio ieškojimo jausmas.

Programa, permąstanti šiuolaikinę meno edukaciją 

Rupert alternatyvios edukacijos programa siekia užpildyti pertrūkį tarp meno edukacijos ir profesionaliosios kūrybos, suteikdama platformą jauniems ir perspektyviems kūrėjams pradėti tarptautinę karjerą. Programa skatina keistis žiniomis ir papildyti akademinį lauką savarankiško mokymosi praktikomis, kartu telkiant individualius kūrėjus į bendruomenę.

Alternatyvios edukacijos programa yra mokslinio laipsnio nesuteikianti, paraakademinė mokymosi programa. Kiekvienais metais joje dalyvauti atrenkama nedidelė grupė žmonių, kuriems sukuriamos sąlygos įgyvendinti savo projektus ir gauti reikalingą praktinę bei teorinę pagalbą. Programos dalyviai įtraukiami į praktika grįstą mokymosi procesą, kurio pabaiga pažymima projektų pristatymu.

„EXPO Chicago“ kaip tik ir išvysime Rupert alternatyvios edukacijos programos alumni kūrinius: pastabumo meną stimuliuojantį ir neįsivaizduojamą vizualinę realybę perteikiantį skaitmeninio meno kūrėjos Aistės Ambrazevičiūtės darbą „Kerpių gramatika“ (Lichen Grammar); tarpdisciplininio meno kūrėjos Anastasijos Sosunovos kūrinius „Perėjimo pyragas“ (Passage Pie) ir „Potvynių slėniai“ (Diluvial Valleys), tyrinėjančius šiuolaikinės Lietuvos sociopolitinį kraštovaizdį: populiarias liaudies tradicijas, nacionalinę tapatybę ir maginio mąstymo modelius; menininkės ir rašytojos Aistės Marijos Stankevičiūtės darbą „Saulė širdyje“ (The sun’s in my heart), kuriame išryškėja senovės mitų ir šių dienų bling kultūros elementai; savo praktikoje žinių apykaitą ir fermentaciją tyrinėjančio menininko ir kuratoriaus Vytenio Buroko paveikslų seriją „Išvaizda gali būti apgaulinga“ (Appearances Can Be Deceiving) bei Amerikos lietuvių kilmės tarpdisciplininio dizaino kūrėjos ir tyrėjos Katryna Čiurlionis kūrinius.

 Vilniuje veikiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras

Rupert yra nepriklausomas, ne pelno siekiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras, šiemet minintis savo veiklos dešimtmetį. Rupert veikla sudaryta iš trijų pagrindinių – rezidencijų, alternatyvios edukacijos ir viešosios – programų, kurios kasmet susilaukia vis didesnio tarptautinės šiuolaikinio meno kūrėjų bendruomenės dėmesio. Rupert centro vardas ne kartą minėtas tokiose tarptautinėse meno platformose kaip „E-flux“, „ArtDaily“, „Arterritory“, „aqnb“ bei daugelyje kitų.

Rupert programomis siekiama kurti diskusijų ir bendradarbiavimo galimybes tarp vietos ir tarptautinių menininkų, meno organizacijų ir kitų kūrybinių sričių, mokslo atstovų.

Rupert veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Organizatoriai: Lietuvos Respublikos Generalinis konsulatas Čikagoje, Lietuvos Respublikos kultūros atašė JAV, meno, rezidencijų ir edukacijos centras Rupert

Rėmėjai: Lietuvos kultūros institutas, Vilniaus miesto savivaldybė, Arka Express Inc., GP Transco, Devbridge

Instituciniai rėmėjai: Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija