Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos ir Ukrainos džiazo atlikėjai susivienijo į bendrą projektą

Lietuvos kultūros institutas

Kovo 11 d „Lithuanian Culture in SE, FI and DK” kanale „Youtube” įvyko jau penktosios nuotolinių koncertų ciklo #coolsoundsLT dalies EPISODE 5 premjera.

Šį kartą koncertas buvo surengtas ne tik  32-ųjų Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metinių minėjimo proga, tačiau tapo ir solidarumo ženklu su Ukrainos tauta, šiuo metu kovojančia už savo teisę egzistuoti kaip nepriklausoma valstybė.

„Džiazas simbolizuoja ir reiškia laisvę, o ypač ji aktuali šiandien, Rusijos invazijos ir žudynių Ukrainoje metu. Tad svarbu išreikšti mūsų vienybę su savo sesėmis ir broliais Ukrainoje, kovojančiais už savo ir mūsų laisvę, visais įmanomais būdais. Buvo nemažas iššūkis rasti geros kokybės ukrainiečių džiazo atlikėjų vaizdo įrašų, siaučiant karui, nes visos svetainės užblokuotos, komunikacija ribota, bet ir čia mūsų solidarumas neįmanoma padaro įmanoma. Be LRT, Šiaulių džiazo ir Klaipėdos pilies džiazo festivalių pagalbos tokios iniciatyvos nebūtų įmanomos šiuo sudėtingu metu”, – sako Liana Ruokytė-Jonsson, projekto #coolsoundsLT iniciatorė.

Nuotolinio koncerto metu pasirodė visa eilė Lietuvos ir Ukrainos grupių ir atlikėjų – šiuolaikinio džiazo pionieriai iš Ukrainos „Pokaz Trio”, savo kūriniuose sujungiantys džiazą, klasikinę ir liaudies muziką su elektroninės muzikos elementais, taip pat „Alexey Petuchov Trio” su lyderiu Aleksejumi Petuchovu, vienu iškiliausių šiuolaikinių džiazo muzikantų ir kompozitorių Ukrainoje. Lietuvai koncerte atstovavo šešios lietuvių džiazo grupės: vienintelis džiazo septetas Lietuvoje „Collaborative Jazz Septet”, alternatyvią elektroakustinę muziką atliekantis duetas „Ambulance on Fire”, jauni džiazo revoliucionieriai iš Vilniaus „Juzt”, „Vilnius Jazz Young Power 2019” konkurso laimėtojai „Kanalizacija”, grupė „Synthetika” bei instrumentinė grupė „U’Elements”, vienijanti Lietuvos, Latvijos ir Armėnijos muzikantus.

Projekto #coolsoundsLT tikslas – Šiaurės šalių auditorijai pristatyti jaunus ir talentingus Lietuvos muzikantus. Jį, kaip ir keturias pirmąsias koncerto dalis praėjusiais metais, organizavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, bendradarbiaudama su Lietuvos džiazo federacija, „Wide Wings” (LT), „Swinging Europe“ (DK), LRT, Šiaulių džiazo festivaliu ir Klaipėdos pilies džiazo festivaliu. Tęstinį projektą #coolsoundsLT iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas.

Daugiau informacijos:

Liana Ruokytė-Jonsson

liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

tel. +46 73 422 6723