Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Jono Meko kūryba pristatyta didžiausiame Šiaurės šalių trumpametražių filmų festivalyje

Lietuvos kultūros institutas

Kimmo Siniluoto nuotr.

Kovo 9–13 dienomis Suomijoje vykusiame tarptautiniame Tamperės trumpametražių filmų festivalyje buvo paminėtos lietuvių avangardo kino menininko Jono Meko (1922–2019) šimtosios gimimo metinės – parodytos dvi trumpametražių filmų programos. Jono Meko šimtmečio paminėjimas tapo vienu svarbiausių festivalio akcentų. Vienas iš Meko filmų taip pat buvo atrinktas rodyti festivalio atidarymo metu. Tokiu būdu Tamperės trumpametražių filmų festivalis prisijungė prie daugybės kitų J. Mekui dedikuotų festivalių, parodų bei simpoziumų, organizuojamų 2022 metais visame pasaulyje.

Jonas Mekas apsilankė Tamperės kino festivalyje 2007-aisiais. Tuomet jis dirbo su savo „365 dienų“ projektu, kiekvieną dieną internete išleisdamas po naują filmą, dažnai nufilmuotą praėjusią dieną jam bekeliaujant aplink pasaulį. Keletas filmų, sukurtų kovo 16–21 dienomis, buvo nufilmuoti kelionės į Tamperę metu. Šie filmai vis dar prieinami jo internetinėje svetainėje.

„Šiemet Tamperės filmų festivalyje buvo rodoma tik maža dalelė Jono Meko darbų, siekiant  paskatinti žiūrovus labiau domėtis šiuo menininku ir jo kūryba. Pristatytoji dviejų dalių programa tik suteikė galimybę prabėgti per dešimtmečius ir pažvelgti į pasaulį pro šio menininko objektyvą. Bet buvo be galo džiugu matyti pilnas sales Jono Meko kūrybos gerbėjų, tarp jų žinomų kino srities profesionalų ir avangardinio kino žinovų“,  – savo įspūdžiais dalijasi Liana Ruokytė-Jonsson, šios Jono Meko programos Tamperės filmų festivalyje iniciatorė.

„Susitikęs su Jonu Meku, kalbėdamas su juo, matydamas, kaip jis bendrauja su auditorija, visada žavėdavausi jo energija ir, kaip ir daugybė kitų žmonių, mane užburdavo jo charizma. Vis prisimenu jo susierzinimą per vieną diskusiją kalbant su jaunu kino kūrėju, teigusiu, jog naujosios technologijos kažkodėl yra mažiau meniškos nei 16mm juosta. Jonas negalėjo suprasti jaunų žmonių, gyvenančių praeityje, skatindavo juos išnaudoti naująsias technologijas ir iš to išplaukiančias galimybes. Pats visada žvelgdavo į priekį, visada domėjosi tuo, kas nauja. Amžinas avangardo menininkas“ , – mintimis dalijosi Jukka-Pekka Laakso, Tamperės kino festivalio direktorius.

52-asis Tamperės trumpametražių filmų festivalis yra didžiausias tokio tipo renginys Šiaurės šalyse ir vienas iš trijų didžiausių trumpametražio kino festivalių Europoje.  Kasmet jis pritraukia apie 30 000 žiūrovų, parodoma apie 400 filmų, organizuojamos konkursinės programos. Verta paminėti, jog konkursinėje programoje muzikos sekcijoje šiemet galėjome išvysti ir rež. Sauliaus Baradinsko filmą „Techno, mama“.

Jono Meko dokumentiniai trumpametražiai filmai festivalyje buvo rodomi dviejose programose; iš viso parodyta 14 įvairios trukmės filmų. Programoje „Jonas Mekas 1“ buvo galima išvysti šiuos filmus: „Jonas Keeps Shooting Around – an Interview Portrait of Jonas Mekas“ (Pip Chodorov), „Cassis“, „Hare Krishna“, „Notes on the Circus“, „Quartet Number One“, „Imperfect 3-image Films“, „Song of Avignon“, „Cinema is not 100 years old“, „Ein Märchen aus alten Zeiten“, „Williamsburg, Brooklyn“, „365 Day Project  March 16“ (Jonas Mekas). Programa „Jonas Mekas 2“ buvo sudaryta iš trijų filmų: „Scenes from the Life of Andy Warhol“, „Zafiro Torna or Scenes from the Life of George Maciunas“, „This Side of Paradise: Fragments of an Unfinished  Biography (Warhol/Kennedy)“ (Jonas Mekas).

Jono Meko filmų projektą inicijavo, koordinavo ir pristatė Tamperės filmų festivalyje  LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, filmų programą kuravo Jono Meko meno ekspertas, kuratorius Pipas Chodorovas, projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią tarptautinę Jono Meko 100-mečio programą organizuoja ir koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas („Estate of Jonas Mekas“). Kino peržiūros, parodos, videoinstaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com

 

Daugiau informacijos: Liana Ruokyte-Jonsson

E-mail: liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

Mob: +46 73 4226723