Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Londono Barbicano kultūros centre vyks Jono Meko filmo peržiūra ir poezijos skaitymai

Lietuvos kultūros institutas

Kovo 9 dieną Barbicano kultūros centre Londone vyks Jono Meko dokumentinio filmo ,,Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972) peržiūra, skirta paminėti Lietuvoje gimusio kultūros veikėjo, poeto bei JAV avangardinio kino krikštatėviu vadinamo kūrėjo šimtąsias gimimo metines. Filmą Barbicane pristatys Londone gyvenantis kino kuratorius Herbas Shellenbergeris, Jono Meko poeziją skaitys menininkė ir rašytoja Paulina Pukytė.

Jonas Mekas, dėl nacių okupacijos 1944 m. priverstinai pasitraukęs į Vokietiją, o iš ten emigravęs į JAV, antrajame savo poetiniu kino dienoraščių stiliumi sukurtame filme ,,Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ fiksuoja savo bei brolio Adolfo Meko emigracijos metus Niujorke ir pirmąjį grįžimą į gimtąjį Semeniškių kaimą praėjus net 25 metams po pasitraukimo. „Tai filmas apie mane kaip perkeltą asmenį, mano santykį su namais, atmintimi, kultūra, šaknimis, vaikyste”, – rašė Jonas Mekas. Ši menininko emigracijos patirtis persmelkė visą Meko kūrybą, jo kaip karo pabėgelio likimas šiandien skaudžiai rezonuoja su karu Ukrainoje.

Filmą pristatys Herbas Shellenbergeris, iš JAV kilęs Londone dirbantis kuratorius, rašytojas, Berwick Film & Media Arts festivalio programų sudarytojas. Paulina Pukytė yra Londone ir Vilniuje gyvenanti lietuvių menininkė, dramaturgė, eseistė bei parodų kuratorė, kurianti instaliacijas bei rašanti kritinius ir satyrinius straipsnius kultūros temomis, eksperimentinę literatūrą, poeziją.  Šio vieno gražiausių Jono Meko filmų, kuriame menininkas poetiškai pasakoja apie savo santykį su Lietuva, peržiūra Londone vyks Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo minėjimo dienomis.

Daugiau informacijos apie peržiūrą galima rasti: Reminiscences of a Journey to Lithuania (12A) (LC) (16mm) + Introduction by curator Herb Shellenberger + poetry reading by Paulina Pukytė | Barbican

,,Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ peržiūra Barbicano kultūros centre yra vienas iš tarptautinės Jono Meko 100-mečiui skirtos programos renginių, kurį parengė Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ūla Tornau.

Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią tarptautinę Jono Meko 100-mečio programą organizuoja ir koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com