Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Rašytojas Tomas Vaiseta nominuotas Europos Sąjungos literatūros premijai

Lietuvos kultūros institutas
Tomas Vaiseta

Tomas Vaiseta. Roberto Daškevičiaus nuotr.

Pirmadienį (vasario 28 d.) Briuselyje paskelbti 14 Europos Sąjungos literatūros premijos kandidatų. Lietuva šiemet nominuoja rašytoją ir istoriką Tomą Vaisetą už idėjų romaną „Ch.“. Kūrinį 2022 m. prizui, pasikeitus apdovanojimo skyrimo tvarkai, nominavo Lietuvos kultūros institutas.

Viena iš 14 nominacijų skiriama ir Ukrainos rašytojai Eugenijai Kuznetsovai už kūrinį Спитайте Мієчку“ (liet. – Paklauskite Miječkos). Kaip rašoma Europos literatūros prizo pranešime, „mes išreiškiame solidarumą su Ukraina, jos rašytojais, vertėjais, leidėjais, knygų prekybininkais ir bibliotekininkais. Prieš ketverius metus ES literatūros prizą laimėjo pirmoji Ukrainos kandidatė Haska Shyyan, o 2022 m. Ukrainos knygų institutas nominavo Eugeniją Kuznetsovą kaip geriausią kylantį šalies literatūros balsą. Kartu su pasauline knygų bendruomene ES literatūros prizo organizatoriai smerkia Rusijos atakas ir reikalauja taikos atstatymo Ukrainoje“, –­ teigiama pranešime.

Kas trejus metus nuo 2009-ųjų teikiamas apdovanojimas, kurio tikslas – suteikti tarptautinį matomumą pradedantiems kūrybinę karjerą autoriams, šiemet atnaujina koncepciją ir atrankos procedūrą. Aukšto meninio lygio ir potencialą vertimams turinčius kūrinius 2022-2024 m. laikotarpiui nominuoja nacionalinės su literatūros sklaida ir vertimų skatinimo programomis dirbančios institucijos. Antrąjį atrankos etapą vykdys septynių narių iš skirtingų Europos šalių (nedalyvaujančių šio ciklo atrankoje) žiuri, kuri skaitys į anglų ir prancūzų kalbas išverstas knygų ištraukas ir atrinks pagrindinio apdovanojimo nugalėtoją ir iki penkių laureatų specialiesiems apdovanojimams. Apdovanojimą pelnę autoriai gaus finansinį prizą, pusę kurio sudarys jų kūrinių vertimų finansavimas. Šių metų rezultatai bus skelbiami Paryžiaus knygų mugės metu balandžio 21 d.

Anksčiau nacionalinės šalių komisijos deleguodavo po vieną iš 13 arba 14 tų metų prizo laureatų.

ES literatūros premiją Europos Komisijos pavedimu organizuoja Europos leidėjų federacija (Federation of European Publishers) ir Europos bei tarptautinė knygų prekybininkų federacija (European and International Booksellers Federation). Į prizą kasmet gali pretenduoti vis kitas trečdalis iš 41 ES programoje „Kūrybiška Europa“ dalyvaujančių šalių.

Lietuvos kultūros instituto suformuotą literatūros ekspertų komisiją sudaro žurnalistas Audrius Ožalas, literatūrologės Jūratė Čerškutė ir Neringa Butnoriūtė, literatūrologė ir rašytoja Virginija Cibarauskė ir poetas, vertėjas Marius Burokas. Pasak komisijos narių, T. Vaisetos idėjų romanas „Ch.“ (siūloma tarti „cha“) puikiai atitinka ES literatūros prizo kriterijus, nes tai – meistriškos literatūros kūrinys, ištikimas aukštojo modernizmo tradicijai, tačiau kartu originaliai pademonstravęs jaunosios kartos prozininko kūrybai būdingus ypatumus: apmąsto Vakarų civilizacijos iššūkius, sukūrė universalų pasakojimo pasaulį ir parodė išskirtinį dėmesį literatūros kalbai.

ES literatūros premiją anksčiau yra pelniusios keturios Lietuvos rašytojos: Laura Sintija Černiauskaitė (2009 m.), Giedra Radvilavičiūtė (2012 m.), Undinė Radzevičiūtė (2015 m.) ir Daina Opolskaitė (2019 m.). Apdovanojimas paskatino jų kūrybos vertimus į Europos Sąjungos šalių kalbas.

Į šių metų apdovanojimą taip pat pretenduoja Austrijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Belgijos, Sakartvelo, Graikijos, Airijos, Italijos, Šiaurės Makedonijos, Norvegijos, Rumunijos, Slovakijos, Ispanijos, Ukrainos rašytojų kūriniai.