Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos

Vokietijoje pasirodė atrasis Jono Meko dienoraščių tomas

Lietuvos kultūros institutas
knygos viršelis

Vokietijos knygynus pasiekė pačioje praėjusių metų pabaigoje leidyklos Spector Books išleistas Jono Meko dienoraščių „I seem to live” antrasis tomas anglų kalba, kurį parengė Anne König.

Kaip savo pranešime rašo Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Rasa Balčikonytė, leidykla jau yra išleidusi Jono Meko 1954-2010 m. tekstus anglų kalba „Scrapbook of Sixties” ir ankstyvuosius dienoraščius, kuriuose pasakojama apie pasitraukimą iš Lietuvos, darbą nacių privestinių darbų lageryje, su broliu Adolfu praleistus pokario metus išviešintųjų asmenų stovykloje Vokietijoje bei atvykimą į Niujorką 1949 m.  Pastaroji knyga – „Ich hatte keinen Ort” – yra vienintelė išleista vokiečių kalba Spector Books serijoje.

Po šių dviejų leidinių sekė „New York Diaries”. Pirmasis tomas apima 1950-1969 metus. Antrojo tomo tekstai, ne visada datuoti, išsidriekia nuo 1969 iki 2011 metų. Kartu su tekstais publikuojamos laiškų faksimilės, nuotraukos, atvirukai, eilėraščiai, ant lapelių užrašytos mintys ir pastebėjimai skaitymą daro ypatingai įtraukiantį, nenuobodų, lengvą. O pažįstantiems dabartinį Niujorką pateikia nebūtinai žinomos informacijos apie sutiktus menininkus ir jų aplinką septintajame dešimtmetyje. Nuotraukos knygoje yra lygiavertė tekstų (šalia dienoraščių skelbiami ir laiškai) dalis; publikuotos taip pat kaip tekstai, ant to paties popieriaus, todėl kartais pikšvos ir tarsi „išplautos”, jos itin autentiškai perteikia užfiksuotų vaizdų atmosferą.

Frankfurter Allgemeine Zeitung ką tik pasirodė ir knygą aptariantis straipsnis https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/ein-zweiter-band-mit-den-wunderbaren-tagebuchnotizen-von-jonas-mekas-17768380.html

Knyga „I Seem to Live” birželio 7 d. bus pristatyta Hanoverio „Sprengel” muziejuje, kur šiemet pavasarį ir rudenį rengiama plačiausia Jonui Mekui skirta programa Vokietijoje.

Spector Books išleista knyga ir renginiai Hanoverio muziejuje įeina į tarptautinį projektą „Jonas Mekas 100!“, skirtą paminėti avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, poeto Jono Meko gimimo 100 metų jubiliejų 2022 m.

Daugiau nei 50 įvairių renginių apimančią programą parengė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com