Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kalėdinė dovana džiazo gerbėjams Šiaurės šalyse

Lietuvos kultūros institutas

Artėjant Kalėdoms, praėjusį ketvirtadienį, gruodžio 9 d., trijose Šiaurės šalyse – Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje – įvyko ketvirtosios nuotolinių koncertų ciklo #coolsoundsLT dalies „Episode 4“ premjera „YouTube“ kanale „Lithuanian Art and Culture in SE-FI-DK“.

Nuotoliniame koncerte „Episode 4“ pristatoma aukštos kokybės džiazo, eksperimentinės, fusion, neo soul, klezmer ir indie muzikos sintezė. Tai originali Lietuvos kūrėjų muzika, kurią atlieka išskirtiniai džiazo atlikėjai iš Lietuvos.

Šiame koncerte pristatomas kompozitorius, dainininkas ir vienas žymiausių pianistų Lietuvoje Giedrius Nakas. Čia galima išgirsti kompozicijas iš 2021 m. išleisto  džiazo albumo „The Dream I Forgot“, kur muzika balansuoja tarp džiazo, klasikos, roko bei filmų muzikos ribų, taip sukuriant įtraukią atmosferą, išlaikant gyvumą, natūralumą.

Video koncerte „Episode 4“ girdėsime ir daugkartinius jaunųjų atlikėjų konkurso „Garažas“ prizininkus – džiazo grupę „John’s Shower Band“, kuri tyrinėja alternatyvius, dažnai eksperimentinius garsus, margindama savo kūrybą tradicine ir netradicine muzikine kultūra. Taip pat išgirsime kvinteto „Dargana“ lietuviško oro įkvėptą muziką, kuri sujungia melancholiškus tekstus su neo soul, indie ir džiazo muzikos motyvais, kad išgautų savitą skambesį. Koncerte skamba ir klezmer muzika, kurią atlieka energingoji grupė „Rakija Klezmer Orkestar“. Taip pat pristatomas dviejų bendraminčių – K. Gikomir K. Jušinsko – elektroakustinis projektas „DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas“, kuris visus stebina netradiciškai išgaunamų skambesių palete ir garsiniais netikėtumais.

„Džiugu, kad galiu savo muziką pristatyti ir #coolsoundsLT klausytojams. Visada svarbu, kad muzika rastų savo klausytojus, tad už sklaidos pagalbą esu dėkingas organizatoriams. Tikiuosi, kad ši iniciatyva gyvuos ir toliau padės visiems atrasti naujus, aktualius ir įdomius kūrėjus”, – sako kompozitorius, atlikėjas Giedrius Nakas.

Projektą #coolsoundsLT, kurio tikslas – pristatyti iškilius Lietuvos muzikos atlikėjus ir jaunuosius talentus Šiaurės šalių auditorijai, inicijavo ir koncertą organizavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, bendradarbiaudama su Lietuvos džiazo federacija, „Wide Wings“, Šiaulių džiazo festivaliu, Vilniaus džiazo festivaliu, „NOVUS Music Incubator“, VšĮ „Neatšaukti atidarymai“ ir danų organizacija „Swinging Europe“. Koncertų ciklą #coolsoundsLT remia Lietuvos kultūros institutas.

Šio koncerto pasiklausyti galima bet kada „Youtube“ kanale „Lithuanian Art and Culture in SE-FI-DK“. Koncertas liks archyve su nuolatine prieiga

Ten pat rasite nuorodas į koncerte dalyvaujančių grupių atliekamą muziką įvairiose skaitmeninėse platformose.