Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niujorke – performanso menininkės Vaidos Tamoševičiūtės paroda

Lietuvos kultūros institutas
Performanso scena

V. Tamoševičiūtės performansas. Organizatorių nuotr.

Gruodžio 3 d. Niujorko galerijoje „Undercurrent“ atsidarė personalinė performanso menininkės Vaidos Tamoševičiūtės paroda „Motinos kūnas“. Atidarymo vakarą menininkė pristatė ir to paties pavadinimo performansą.

„Viskas, ką darau – mėginu surasti savo pačios realybę,“ – sako Vaida Tamoševičiūtė. Turbūt tai geriausiai atspindi autorės nuolat peržiūrimą, gyvą santykį su kūrybą.

Performanso menininkės Vaidos Tamoševičiūtės (g. 1983) parodą „Motinos kūnas“ – pastaraisiais metais sukurtų performansų videodokumentacijų kolekciją motinystės tema – Niujorko galerijoje „Undercurrent“ pristato Kauno galerija „Meno parkas“. Tai jau antras šios galerijos bendradarbiavimo projektas su šiuolaikinio meno erdve „Undercurrent“. Kurdama, Vaida atvirai žvelgia į savo jausmus ir kalba apie patiriamas trasformacijas – kūno ir dvasines, apie pačios sau išsikeltus lūkesčius bei tuos, kuriuos užkrauna visuomenė; apie išlikimą kūrėja, tampant mama, suvokimą savęs per amžius besitęsiančioje mamų-dukterų-mamų grandyje. Performanse išraiškos priemone yra pats kūnas, todėl tai ypač intymus ir tinkamas būdas kalbėti šia tema. Kartu, dalyvaudamas kūrybos procese, būdamas meno įrankiu, motinystei padovanotas kūnas po truputį sugrąžina save kūrėjai.

Motinystės tema yra labai asmeniška, bet kartu – universali, vienu ar kitu būdu paliečianti kiekvieną. V. Tamoševičiūtės kūryboje ji pristatoma iki metaforos išgryninta forma, kartais – iki skausmo atvirai, žiūrovams sukeldama visą jausmų spektrą.

Paroda „Motinos kūnas“ Niujorko galerijoje „Undercurrent“ (70 John Street, Brooklyn, NY, 11201 (DUMBO) veiks iki 2021 m. gruodžio 19 d.

Daugiau apie parodą https://undercurrent.nyc/exhibitions-and-events/2021/12/3/body-of-mother

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Nuotraukos – iš galerijos „Undercurrent“ archyvo ir Vytenio Jankūno.