Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

KAUNAS 2022: Naujame leidinyje – turtingos Kauno žydų istorijos mozaika

Lietuvos kultūros institutas
Knygos atvartas

Ar žinote, kokia įmonė Kaune tarpukariu gamino radijo imtuvus pavadinimu „Tautofonas“? Jie, kaip rašė to meto spauda, buvo „neblogesni už užsienio“! O ar nutuokiate, kad Napoleono kalnas, arba Jiesios piliakalnis, kadaise vadintas Žydkalniu? Na, galbūt būsite girdėję, kad legendinio berniukų choro „Ąžuoliukas“ įkūrėjas Hermanas Perelšteinas vaikystėje gyveno ir šiandien vienu gražiausių Kauno namų vadinamame daugiabutyje Vytauto prospekte?..

Šie ir šimtai kitų įdomių istorinių faktų, kasdienybėje neretai dengiamų storais atminties dažų sluoksniais, atskleidžiami naujoje knygoje „Kauno žydai“. Projekto „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Atminties biuras“ inicijuotas, autorių kolektyvo parengtas leidinys jau išleistas lietuvių ir anglų kalbomis.

„Esu įsitikinusi, kad norint gerai papasakoti istoriją, nepakanka faktų, datų ir vardų. Kad iš tiesų suprastume, kuo gyveno žmonės prieš 50 ar 150 metų, reikia žinoti, kaip jie mąstė, jautėsi, kaip jie matė pasaulį. Todėl didelį vaidmenį pasakojime skyrėme istorinių šaltinių citatoms ir prisiminimams. Šie intarpai – laiko liudininkai. Jie suteikia istorijai gyvybę, kvėpavimą, spalvas“, – naująjį leidinį pristato dr. Daiva Citvarienė, „Kaunas 2022“ programos „Atminties biuras“ vadovė. Ji knygą „Kauno žydai“ sudarė drauge su istoriku Arvydu Pakštaliu. „Atminties biuras“ per keletą veiklos metų taip pat inicijavo Istorijų festivalį Kaune, keletą gatvės meno piešinių bei kitus žydišką atmintį aktualizuojančius projektus.

Penki šimtai metų žydų istorijos knygoje „Kauno žydai“ telpa į vos porą šimtų puslapių. „Primename svarbiausius čia gyvenusių ir kūrusių kauniečių vardus, jų indėlį į švietimo, kultūros, medicinos, pramonės, verslo ir kitas gyvenimo sritis, paliečiame ir skaudžius istorijos puslapius. Labai tikiuosi, kad knyga inspiruos tolesnius tyrimus“, – tuo, kad ši istorija dar tik pradedama rašyti, tiki D. Citvarienė. Anot menotyrininkės, knygą palankiai sutiko Kauno žydų bendruomenė. Taip pat neabejojama, kad ji taps aktualiu suvenyru kitąmet „Kaunas 2022“ renginius – tokius, kaip Pasaulio litvakų kongresas – lankysiantiems šaknų Lietuvoje turintiems kultūros sostinės svečiams.

Leidinį, kurį sudaro įvairias epochas ir gyvenimo sritis tyrinėjantys straipsniai, gausiai iliustruoja ne tik dokumentai, fotografijos, kita neretam dar nematyta archyvinė medžiaga, bet ir unikalios iliustracijos. Jų autorius – dizaineris Darius Petreikis, gerai žinomas ne tik dėl darbo kultūros žurnale „Nemunas“, bet ir kaip „Kaunas 2022“ projekto talismano, Kauno Žvėries, įvaizdžio autorius.

„Istorija gali būti įdomi, žaisminga. Juk čia mes kalbame apie kelių šimtų metų Kauno žydų istoriją, pasakojame apie šios bendruomenės kultūrą, tradicijas, papročius. Norėjome tą istoriją papasakoti šviesiai, su šiokia tokia humoro doze. Juk žydų istorija – ne tik Holokaustas. Tai daug daugiau, tai šimtmečiai kultūros, tradicijų, papročių“, – laikydama leidinį rankose kalba D. Citvarienė.

Knygą „Kauno žydai“ netrukus bus galima įsigyti „Kaunas 2022“ biure (Laisvės al. 36) ir „Kaunas IN“ turizmo informacijos centre, esančiame Kauno rotušėje (Rotušės a. 15).