Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Bavarijos miškuose – finalinis Lietuvos kultūros sezono akordas

Lietuvos kultūros institutas
Žibuoklė Martinaitytė ir Gintaras Česonis Blaibache

Žibuoklė Martinaitytė ir Gintaras Česonis rezidencijoje Blaibache. Evi Lemberger nuotr.

Rytinėje Bavarijoje esantis Blaibacho miestelis kelioms dienoms taps tikra Lietuvos kultūros atstovybe: fotografijos, šiuolaikinės muzikos, chorinio dainavimo ir akordeono meistriškumo renginiai pabaigs visus metus trukusį Lietuvos kultūros sezoną Bavarijoje „Ohne Distanz“ – „Be atstumo“. Fotomenininko Gintaro Česonio parodos atidarymas, šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“, kamerinio choro „Aidija“ bei akordeono virtuozo Martyno Levickio koncertai lapkričio 18–21 dienomis vyks įspūdingos šiuolaikinės architektūros Blaibacho koncertų salėje, kurios ambicingas repertuaras domina ne tik vokiečių, bet ir tarptautinę publiką.

Lietuva ir Bavarija: labai arti

Keturių dienų lietuviška programa Blaibacho koncertų salėje pavadinta „Ohne Distanz – Litauische Kultur in Bayern ganz nah“ („Be atstumo – Lietuvos kultūra Bavarijoje labai arti“).

„Artimas ryšys su Lietuva ir lietuviais menininkais mane lydi jau daugybę metų – įskaitant ir dirigentę Mirgą Gražinytę-Tylą bei jos vadovaujamą Birmingemo simfoninį orkestrą. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kaip vizituojantis profesorius vedžiau meistriškumo pamokas, dėl to puikiai žinau aukštus jūsų muzikinės kultūros standartus. Finalinis Lietuvos kultūros pristatymo Bavarijoje projekto etapas Blaibache perteikia tai, ką gali pasiūlyti aukšto profesionalumo jūsų šalies menininkai: inovacijų ir tradicijų dermę“, – teigia Blaibacho koncertų salės įkūrėjas, daugybę apdovanojimų pelnęs vokalistas, operos solistas Thomas E. Baueris.

„Po Lietuvos kultūros sezono renginių, vykusių didžiosiose Miuncheno, Viurcburgo ir Augsburgo koncertų salėse, senovinėse menėse, įspūdinguose muziejuose ir galerijose, pasaulinio garso džiazo klubuose ir literatūros namuose, paskutinių renginių ciklui susirenkame į labai ypatingą, kone pasakišką vietą – miškinguose kalnuose pasislėpusią šiuolaikinės architektūros Blaibacho koncertų salę. Jau keletą metų čia vyksta tikri stebuklai: į įvairiausio žanro muzikos renginius susirenka publika, kuri dažnai įveikia net kelis šimtus kilometrų. Visada sakome, kad kultūrinėje „geografijoje“ atstumai ir dydžiai yra labai sąlyginis dalykas: net ir labiausiai nutolę meno žmonės – menininkai ir jų publika – priartėja vieni prie kitų, jeigu tik apsisprendžia kartu kurti“, – teigia Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Sumanymas steigti šiuolaikinę koncertų salę Blaibache kilo, siekiant gelbėti miestelį nuo visą regioną apėmusių demografinių problemų – ištuštėjimo, ekonominio sąstingio. 2014 m. pagal Miuncheno architekto Peterio Haimerlio projektą pagrindinėje miestelio aikštėje pastatyta drąsių šiuolaikinių formų salė yra skirta klasikinei ir šiuolaikinei akademinei muzikai. Dalis didžiulį pasvirusį granito bloką primenančio pastato yra po žeme – jis nekyla aukščiau Blaibacho centrinės aikštės bokštų, o unikalios akustikos salėje telpa 200 klausytojų (tai yra – dešimtadalis miestelio gyventojų). Koncertų salės projektas pristatytas garsiausiuose šiuolaikinės architektūros žurnaluose, o jo renginių programą atranda vis daugiau Europos muzikos gerbėjų.

Gintaras Česonis miške

Gintaras Česonis Blaibacho girioje. Evi Lemberger nuotr.

Nuo miškų – į vandenyno gelmes

Nuo lapkričio 18 d. Blaibacho koncertų salės fojė bus eksponuojama fotomenininko Gintaro Česonio paroda „Ancient Woods“, atskleidžianti menininko viziją apie kadaise Lietuvą ir Bavariją jungusius neperžengiamus miškus. Seniausių medžių portretus G. Česonis specialiai šiai parodai  fiksavo Kaune, o šią vasarą – ir reziduodamas Blaibache.

„Dešimtys tūkstančių atsargių žingsnių kasdien, kad neužminčiau to, kas šiandien tapo labiausiai pažeidžiama. Bet išgyvenčiau tai, kad kadaise miškas buvo vientisas, tvarus, jungiantis, besidalinantis informacija, pavojais, vis dar save ir mane gydantis ir saugantis“, rezidencijoje Blaibache kilusius pojūčius prisiminė G. Česonis.

Prestižinį Bavarijos apdovanojimą – specialųjį Ernsto von Siemenso ansamblių prizą – pelnęs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ lapkričio 19 d. Blaibacho koncertų salėje atliks Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Hado zona“, kurį kompozitorė šių metų vasarą rašė ir reziduodama Blaibache. Į žemę įsmigusios Blaibacho koncertų salės architektūra padėjo kompozitorei įsijausti į kūrinį, kurį inspiravo giliausia ir tamsiausia vandenyno zona – vadinamoji Hado zona.

Žibuoklė Martinaitytė Blaibacho koncertų salėje

Žibuoklė Martinaitytė Blaibacho koncertų salėje. Evi Lemberger nuotr.

„Kompozicijos muzikinė medžiaga kartu su „AB Lights“ šviesų dizainu panardins klausytojus į vandenyno gelmes, kuriose per tūbos, bosinio klarneto, violončelės, kontraboso, fortepijono žemus registrus ir elektroniką kursis originalus meno potyris“, –  dalijasi ansamblio „Synaesthesis“ vadovė ir pianistė Marta Finkelštein.

„Bendradarbiauti su Žibuokle yra didelis malonumas, nes jos detaliai išieškota instrumentinė medžiaga, gilios muzikinės įžvalgos ir asmenybės šiluma sukuria atmosferą, kurioje, ieškodami kūrybinių sprendimų, kalbamės ne tik profesionaliai, bet ir intuityviai. O kūrinys, kuris po intensyvaus darbo nuolatos skamba galvoje, tampa toks, kuriuo jau labai norisi dalintis su publika“, –  prisipažįsta M. Finkelštein.

"Aidija"

Kamerinis choras „Aidija”. Isaijos Fainberg nuotr.

Lietuvos ir Vokietijos chorinę kultūrą savo lapkričio 20 d. koncerte sugretins kamerinis choras „Aidija“: „Nekantriai laukiame susitikimo su Blaibacho publika. Lietuvos kultūros sezono Bavarijoje baigiamojo savaitgalio koncertui parengėme specialią programą, kurią pavadinome „Lietuviškas – vokiškas dialogas“. Programoje pristatoma šiuolaikinė lietuvių kompozitorių chorinė muzika derinama su vokiškais choriniais kūriniais – nuo savitų liaudies dainų melodijų aranžuočių iki originalių šiuolaikinių kompozicijų. Šiuo kultūrų dialogu klausytojui sieksime perteikti abiejų šalių chorinės muzikinės scenos išskirtinumą, gyvybingumą ir įvairovę. Koncerto antroje dalyje atliksime kompozitoriaus Broniaus Kutavičiaus (1932-2021) oratoriją „Iš jotvingių akmens” chorui bei netradiciniams ir liaudies instrumentams. Šiuo atlikimu siekiame pagerbti vieno žymiausių lietuvių muzikos kūrėjų atminimą“, – programą pristato choro direktorius Justinas Linkevičius.

Martynas Levickis

Martynas Levickis. Aigos Ozolina nuotr.

Lapkričio 21 d. akordeonistas Martynas Levickis pristatys įspūdingą savo instrumento ir talento diapazoną: „Tai turėtų būti graži programa, pristatanti visą spektrą akordeono charakterių ir spalvų. Skambės naujausios mano solo programos kūriniai: nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Philipo Glasso ir netgi Gustavo Mahlerio – kas ir man pačiam yra visiškai naujas atradimas. Būtent tokį atradimo efektą ir tikiuosi sukelti klausytojams savo koncerte sekmadienį dieną Blaibache, po kurio iškart išvyksiu į dar vieną koncertą tądien – Maince su „Deutsche Staatsphilharmonie“ orkestru, su kuriuo šią savaitę dirbame Rheinland-Pfaltz regione“, –  intensyviu gastrolių maršrutu dalijasi M. Levickis.

Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje inicijuotą projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje 2021” (“Ohne Distanz – Litauische Kultur in Bayern 2021”) organizuoja Lietuvos kultūros institutas, finansuoja Lietuvos kultūros ministerija. Partneriai – Lietuvos ambasada Vokietijoje ir Bavarijos kultūros organizacijos.