Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Stokholme nugriaudėjo ovacijos Giedrės Žickytės filmui „Šuolis“

Lietuvos kultūros institutas
Renginio afiša

Praėjusį savaitgalį Stokholme vykusio Baltijos šalių kino renginyje „Baltic Film Weekend“ programoje buvo pristatyta režisierės Giedrės Žickytės daugybę tarptautinių apdovanojimų pelniusi dokumentinė kino juosta „Šuolis“, pretenduojanti į „Oskarų” apdovanojimą.

Filmas „Šuolis“ pasakoja lietuvio jūreivio Simo Kudirkos istoriją, kai 1970 m., peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus savo siaubui buvo grąžintas atgal į sovietų rankas. Kaip ir Lietuvoje, taip ir Švedijoje filmas buvo itin šiltai sutiktas žiūrovų ir kino bendruomenės.

„Giedrė Žickytė pristato nuostabiai papasakotą istoriją apie nepaprastą kelionę, kupiną siužeto vingių. Ši istorija tikrai pasiekia kiekvieno žiūrovo širdį ir tą filmą tiesiog būtina pamatyti”, – sako filmų ekspertė Susanna Santa-Marta.

„Labai džiaugiuosi galėjusi filmą pristatyti Baltijos kino savaitgalyje, kuris vyko viename seniausių Švedijos kino teatrų „Zita Folkets Bio“. Stokholmo centre jis įsikūrė dar 1913 m.  ir šiandien yra žinomas kaip išskirtinai autorinio kino gerbėjų mėgstamas kino teatras. Buvo tikrai labai gera pabendrauti su įdomia ir šiltai filmą sutikusia publika“, – įspūdžiais po premjeros Švedijoje dalijasi režisierė G. Žickytė.

„Lietuvių režisierės Giedrės Žickytės dokumentinė drama pateikia turtingą kino kalbos patirtį. Ji mus mėto tarp juoko ir dramatizmo, užuojautos tiems, kurie buvo priversti  gyventi ir kentėti sovietinėje priespaudoje. Jos herojaus laisvės ilgesys verčia žavėtis, kai jis ryžtasi rizikuoti viskuo dėl menkos vilties pagaliau įkvėpti laisvės oro. „Šuolis“ atskleidžia, kad vieno žmogaus viltis gali sutelkti tūkstančius žmonių vienam siekiui”, – savo įspūdžiais po filmo „Šuolis“ peržiūros dalijasi nepriklausomas rašytojas Leo de Bruin.

Anot Baltijos kino savaitgalio Stokholme iniciatorės, LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Lianos Ruokytės-Jonsson, G. Žickytės filmas sulaukė žiūrovų antplūdžio ir daugybės gerų atsiliepimų.

„Susidomėjimas visais šiemet parodytais Baltijos šalių kino filmais mus paskatins ir kitais metais tęsti šį projektą, parengiant daug platesnę geriausių Baltijos šalyse sukurtų filmų programą. Juk kinas ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse Baltijos šalyse išgyvena aukso amžių ir kasmet sukuriama daugybė puikių filmų, kurie dažnai nepasiekia kaimyninių Šiaurės šalių didžiųjų ekranų ar tarptautinių kino festivalių. Todėl ir kilo mintis surengti Stokholme Baltijos šalių kino savaitgalį, turint ambiciją, kad ši iniciatyva taptų kasmetiniu renginiu ir plėstųsi iki nedidelio festivalio, kuris pristatytų švedų auditorijai naujausius Baltijos šalių kino filmus”, – sako L. Ruokytė-Jonsson.

Programoje buvo parodytas ir estų režisieriaus Laurio Randlos (Lauri Randla) vaidybinis filmas „Goodbye Soviet Union“. Abu filmai ir po jų pristatymų vykusios diskusijos su filmų režisieriais sutraukė didžiulę žiūrovų auditoriją.

„Baltijos kino savaitgalį“ inicijavo ir organizavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje kartu su Estijos instituto koordinatore Stokholme, bendradarbiaujant su Stokholmo kino teatru „Zita Folkets Bio“, Lietuvos ir Estijos ambasadomis Stokholme. Lietuvių filmo „Šuolis“ pristatymą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

 

Daugiau informacijos: Liana Ruokyte-Jonsson

E-mail: liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

Mob: +46 73 4226723