Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Šiaurės šalyse sėkmingai nuaidėjo pirmi lietuvių ansamblio „TrioLitua” koncertai

Lietuvos kultūros institutas
Renginio plakatas

Spalio mėnesį Malmėje ir Kopenhagoje įvyko naujai susibūrusio lietuvių trio „TrioLitua” koncertai. Netradicinės sudėties (Justina Auškelytė-Rossi – smuikas, Ignas Mažvila – fagotas ir Onutė Gražinytė – fortepijonas) ansamblis spalio 6 d. pasirodė Kopenhagos muzikos namuose (Musikhuset København), 7 d. – Malmės šv. Jono bažnyčioje ir 10 d. – Metronomeno koncertų salėje.

Norėdami supažindinti užsienio klausytojus su lietuviška muzika ir tuo pačiu paminėti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 110-ąsias mirties metines, „TrioLitua” nariai koncertams paruošė savo pačių aranžuotą ir ansambliui pritaikytą M. K. Čiurlionio kūrinių improvizacinį ciklą. Jį sudarė kompozitoriaus fortepijoniniai preliudai bei harmonizuotos lietuvių liaudies dainos. „Pirmiesiems mūsų, kaip trio, koncertams nedvejodami rinkomės lietuvių muziką. Subūrėme nelabai standartinį ansamblį ir esame patys kalti, nesbūtent tokiai sudėčiai kūrinių nėra parašyta daug (Lietuvoje kol kas apskritai neradome), tenka skolintis tradicinio fortepijoninio triorepertuarą ir fagotui apsimesti violončele arba, kaip šįsyk, persiaranžuoti kūrinius patiems”, – pasakoja Onutė Gražinytė.

Koncerto programoje taip pat skambėjo Astoro Piazzollos, kurio 100-osios gimimo metinės švenčiamos visame pasaulyje, muzika.

„Visi labai džiaugiamės įvykusiais koncertais. Itin svarbus buvo glaudus bendradarbiavimas ir nuoširdus, visapusiškas emocinis bei finansinis naujai susibūrusio trio palaikymas, kurio sulaukėme iš LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje, savo bendradarbiavimo partnerių bei rėmėjų tiek Lietuvoje, tiek Danijoje. Smagu sulaukti gražių įvertinimų tiek iš vietinių šiauriečių, tiek iš tarptautinės publikos. Mums, kaip koncertinį gyvenimą pradedančiam kolektyvui, toks pozityvus grįžtamasis auditorijos ryšys yra svarbus, jis motyvuoja mus eiti toliau kuriant ir vystant koncertinę veiklą. Tai savotiškas patvirtinimas, jog einame teisingu keliu, jog mūsų kūryba yra reikalinga ir prasminga”, – pasirodymus komentuoja Justina Auškelytė-Rossi.

Į koncertus pritraukti pavyko Danijos, Švedijos ir kitų užsienio šalių klausytojų, tarp jų ir vietinių lietuvių. Paskutiniame koncerte apsilankęs Malmės muzikos akademijos profesorius emeritas, buvęs Danijos radijo simfoninio orkestro solo fagotistas AsgerisSvendsenas šiltai atsiliepė apie „TrioLitua”: „Tai buvo įtaigus, šiltas ir gražus trijų puikių muzikantų pasirodymas. Klausytis tokio gerai subalansuoto, lankstaus ir jautraus ansamblio grojimo buvo tikras estetinis malonumas. „Trio Litua” taip pat natūraliai moderavo, pristatė programos turinį. Per koncertą pažinau Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybą, supratau jo reikšmingą vaidmenį Lietuvos ir Europos kultūros tradicijose. Antrosios koncerto dalies (Astoro Piazzollos „Oblivion” ir „Metų laikai iš Buenos Airių”) charakteringi kūriniai puikiai atskleidė ansamblio meninius ir techninius įgūdžius, buvo juntama aistra, drama, poezija, paslaptis, humoras ir beprotybė. Šio vakaro koncertas skambėjo užtikrintai ir subalansuotai, o publika atsidėkojo pelnytomis gausiomis ovacijomis!”

„TrioLitua” nariai aktyviai kuria programas ateities projektams. „Jau dabar svarstome naujas galimybes, dalinamės kylančiomis idėjomis ir su nekantrumu laukiame, kol galėsime vėl muzikuoti, lipti ant scenos drauge ir publikai atlikti įdomios ir būtinailietuviškos muzikos”, – džiaugiasi Ignas Mažvila.

„TrioLitua” koncertų turas Danijoje ir Švedijoje buvo organizuotas bendradarbiaujant su LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson, paremiant Lietuvos kultūros institutui, Danijos solistų asociacijai ir Williamo Demanto fondui.

Apie atlikėjus:

Justina Auškelytė-Rossi: https://www.auskelyte.com/
Ignas Mažvila: https://www.linkedin.com/in/ignasmazvila/

Onutė Gražinytė: https://www.onute-grazinyte.com/

 

Daugiau informacijos:

Liana Ruokytė-Jonsson, liana.ruokyte-jonsson@urm.lt +46 73 422 6723