Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Italų rašytojas keliaudamas po Lietuvą rinko medžiagą knygai

Lietuvos kultūros institutas
Italų rašytojas su V. Landsbergiu

Susitikime su prof. Vytautu Landsbergiu

Spalio 2–8 dienomis Lietuvoje viešėjo italų rašytojas, literatūros kritikas, lenkų kultūros žinovas Francesco Matteo Cataluccio. Autorius ruošia knygą apie Lietuvą, tad visą savaitę keliavo po šalį, rinkdamas medžiagą apie krašto kultūrą ir semdamasis kūrybinio įkvėpimo. Lietuva Francesco Matteo Cataluccio jau pažįstama – rašytojas čia lankėsi ne pirmą kartą, o savo knygoje „Einu pažiūrėti, ar ten geriau“ (it. Vado a vedere se di là è meglio), išleistoje 2010 m., mini Vilnių, pasakoja apie Česlovą Milošą, Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, Vytautą Landsbergį ir kitas iškilias asmenybes.

Šįkart Francesco Matteo Cataluccio kelionę pradėjo sostinėje – aplankė MO muziejaus ekspozicijas, apžiūrėjo parodą „Deivės ir kariai: Marijai Gimbutienei – 100“, susitiko su meno kuratore Juste Jonutyte, poetu Tomu Venclova, Nacionalinės dailės galerijos vadove Lolita Jablonskiene. Rašytojas taip pat keliavo po Biržų kraštą – aplankė Jono ir Adolfo Mekų centrą ir Semeniškių kaimą. Kelionė tęsėsi Kaune – autorius lankėsi Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, klausėsi ekskursijos apie Kauno modernizmą. Vėliau rašytojas vyko į pajūrį – Nidoje apžiūrėjo Tomo Mano muziejų, pasivaikščiojo po Naglių gamtos rezervatą ir senąsias kapines, dalyvavo ekskursijose po Klaipėdą, Mingę ir Svencelę. Paskutinę kelionės dieną autorius grįžo į Vilnių, kur jo laukė susitikimai su Irena Vaišvilaite, Mindaugu Kvietkausku ir profesoriumi Vytautu Landsbergiu. Rašytoją lydėjo Lietuvos kultūros instituto atstovė Rūta Valentaitė.

Pasirodysianti knyga – kultūrologinė kelionė po tokią Lietuvą, kokią ją matė čia gyvenę ir kūrę kultūros ir meno žmonės, ir kokią ją išvydo Francesco Matteo Cataluccio. Knygą išleis „Humboldt Books” leidykla.