Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tarptautiniame teatro festivalyje Berlyne – Mariaus Ivaškevičiaus pjesės pristatymas

Lietuvos kultūros institutas
Renginio dalyviai

Svetlana Aleksijevič ir Marius Ivaškevičius

Spalio 7-10 dienomis „Deutsches Theater” Berlyne vykusio tarptautinio festivalio „Radar Ost” šių metų tema – menas rizikos zonoje. Į festivalį pakviesti menininkai ir spektakliai iš Baltarusijos, Rusijos, Bosnijos ir Herzogovinos ir Ukrainos. Ypatingas dėmesys festivalyje šiemet skirtas Baltarusijai: šalia spektaklių iš Minsko, spalio 10 d. teatre įvyko ir Mariaus Ivaškevičiaus pjesės ,,Alpulys“ (Ohnmacht) sceniniai skaitymai bei po jų sekęs pokalbis su į festivalį pakviestais menininkais „Art(ist) at Risk”. Diskusijoje su Mariumi Ivaškevičiumi dalyvavo ir Svetlana Aleksijevič, kurios dokumentinio romano „Cinko berniukai” motyvais sukurta M. Ivaškevičiaus pjesė.

Cinko berniukais vadinti Afganistano kare nužudyti kareiviai, nes šeimas jų kūnai pasiekdavo cinko karstuose. Kartu tai yra ir brutalią realybę bandžiusios užtušuoti Rusijos veiksmų metafora. Su kareivių motinomis, seserimis ir žmonomis bendravusios S. Aleksijevič knygoje jų balsai tapo šiurpios realybės liudytojais.

M. Ivaškevičiaus pjesėje „tai yra iki bedugnės neišmatuojamas motinos, gavusios žinią apie sūnaus mirtį, alpulys. Šios žinios „Cinko berniukuose” niekas neišvengia. Tad čia kalbama apie karą kaip apie žmonijos alpulį ir bejėgystę. Todėl pjesės vieta – nedidelė rūkuose skendinti sala, keista metafizinė erdvė, tarsi motinų rojus ar motinų pragaras”, – pjesės koncepciją festivalio programoje aiškina autorius.

M. Ivaškevičiaus pjesės vertimą į vokiečių kalbą finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Informacija apie festivalį https://www.deutschestheater.de/programm/a-z/radar_ost_2021/