Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Ukrainoje pristatytas Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metams skirtas renginių ciklas

Lietuvos kultūros institutas
Grupės Baltos kandys darbas

Grupės „Baltos kandys“ darbas „Geros kloties“. Organizatorių archyvo nuotr.

Parodos dalyviai

Parodos dalyviai, Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje Ina Kniurienė bei Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas prie Žydrės Ridulytės darbo. Organizatorių archyvo nuotr.

Ukrainos taikomosios dailės muziejuje spalio 1 dieną buvo atidaryta paroda „Kismet jorgan – šilta likimo matrica”. Joje Lietuvos ir Ukrainos menininkai pristatė darbus, interpretuojančius totorių istorijas, tradicijas, papročius. Projekte dalyvavo Arvydas Ališanka, Aušra Jasiukevičiūtė, Virginija Kirvelienė, Aušra Kleizaitė, Žydrė Ridulytė, Saulė Urbanavičiūtė, Vladas Lisaitis, tekstilininkių grupė „Baltos kandys”. Ši paroda buvo užbaigiamoji renginių, skirtų Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metams paminėti Ukrainoje, ciklo dalis.

2021 metais Lietuvoje minimi totorių metai susišaukia su ukrainietiškomis aktualijomis – šiais metais įvykusiu Krymo platformos viršūnių susitikimu ir priimtu įstatymu dėl Krymo totorių pripažinimo etnine Ukrainos tauta.

Lietuvos totorių istorijos pradžia glaudžiai siejama būtent su Krymo totoriais. Šia proga buvo parengta renginių programa „Atrastoji Tėvynė”, apžvelgianti ne tik beveik 700 metų mūsų bendrystės istoriją, bet ir šiuolaikines Krymo totorių aktualijas. Ukrainos publikai buvo pristatyta istoriko Boriso Čerkaso parengta studija „Totorių kelias iš Krymo į Lietuvą”, LDK karybos istorijai skirta paroda „Vytis. Tridantis. Tarakas”, Kryme gyvenančio fotografo Arvydo Šemeto darbų paroda „Po atviru dangumi”, pasakojanti apie nelengvą Krymo totorių grįžimą į savo istorinę žemę iš sovietų tremties bei Editos Mildažytės filmas apie Lietuvos totorius „Ištikimybės žiedas”.