Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Briuselyje – dailininko Pauliaus Šliaupos paroda „Baltumos”

Lietuvos kultūros institutas
Parodos atidarymo akimirka

P. Šliaupos parodos atidarymas

Rugsėjo 29 d. Briuselyje atidaryta jaunosios kartos lietuvių menininko Pauliaus Šliaupos kūrinių paroda „Baltumos”. Parodą atidarė Lietuvos ambasadorė Belgijoje Rita Kazragienė ir Lietuvos garbės konsulas Gente baronas Jean-Jacques Haus.

Ambasadorė R. Kazragienė pasveikino gausiai susirinkusius svečius, tarptautinės diplomatų bendruomenės, meno pasaulio ir lietuvių bendruomenės Briuselyje atstovus, pasidžiaugė jaunojo talentingo lietuvių menininko Pauliaus Šliaupos, šiuo metu antrus metus  reziduojančio prestižinėje Gento HISC tarptautinėje menininkų rezidencijoje, aktyvia kūrybine veikla bei pasiekimais. Ambasadorė taip pat atkreipė dėmesį, kad kad beveik visi parodoje „Baltumos“ eksponuojami aštuonerių metų laikotarpyje dailininko sukurti kūriniai yra nutapyti ar nufilmuoti video filmai Lietuvos gamtos prieglobstyje, dailininko senelių sodyboje Bartelių kaime Varėnos rajone.

Garbės konsulas p. J.J. Haus džiaugėsi Pauliaus Šliaupos ilgalaikiais kūrybos pristatymais Belgijoje, ypač Gento mieste, kur menininkas prieš kelis metus baigė medijos menų magistro studijas KASK menų akademijoje, o šiuo metu aktyviai rengia įvairias parodas meno galerijose.

Pats dailininkas, pristatydamas personalinės kūrybos parodos „Baltumos“ koncepciją, pabrėžė jo paties ir kūrybos santykį su gamta ir jos magija. „Kaip tapyti šviesą? Stebėjau ją įvairiose erdvėse – studijoje, savo kaime, prie upės, kelionėse – vietose, kurios skirtingais būdais man tapo prieglobsčiu. Paveikslai gimsta iš nuotaikų, erdvių, įspūdžių visumos ir virsta konkrečiu storiu, spalva, tonu, drėgme, faktūra. Potėpiai kilę iš švytinčių peizažų rangosi drobių paviršiumi klampindami žvilgsnį ir kviečia atgal į Merkio paupį. Technologijos, internetas, medijos, pinasi su atsiminimais, jausmais, visa tai susilieja į vieną kūną, patiriant peizažą. Nuo video instaliacijų ir eksperimentinių filmų kinui, iki tapinių – skulptūriškų paveikslų, mano kūryba aprėpia platų medijos spektrą. Pokyčių gamtoje masteliai yra didesni, nei galime aprėpti ir galbūt jie negali būti paaiškinti mokslo teorijomis ir žodžiais?”.

Kultūros atašė LR Nuolatinėje atstovybėje ES Vida Gražienė, pristatydama menininko kūrybą pabrėžė, kad dėl P. Šliaupos ypatingo kūrybiškumo, įvairiapusės meninės veiklos, stebinančios unikaliais eksperimentais ieškant tapybinės ekspresijos, menininkas laikomas vienu įdomiausių šiuolaikinės jaunosios kartos kūrėju.

Paulius Šliaupa (1990), baigęs tapybos ir šiuolaikinės skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, toliau studijavo Belgijoje, kur baigė Medijos menų magistro studijas Gente, stažavosi pas pasaulinio garso belgų šiuolaikinę menininkę skulptorę Berlinde de Bruyckere, toliau aktyviai pristato savo kūrybą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Pauliaus Šliaupos darbai tyrinėja santykį tarp kultūros ir gamtos; santykį tarp aplinkos ir šviesos, kuri veikia mūsų kasdienybę. Sutelkdamas tapybiškų vaizdų, atmosferinių garsų ir poetinės energijos tėkmę jis kuria jausminius naratyvus. Kūrybinis tyrimas paskatino jį gilintis į poetinio kino, video meno, magiškojo realizmo ir mokslinės fantastikos literatūros struktūras. Daugelis jo projektų susideda iš kelių darbų, sugrupuotų pagal skirtingas temas, tokias kaip ritualai gamtoje; natūralios ir dirbtinės šviesos tėkmė; kelionės į nakties paslaptį; absurdiškai viliojantys nutikimai.

Artimiausiu metu numatytos dailininko parodos Briugėje, Gente (Belgijoje), Malmėje (Švedijoje), Ukraino, Rumunijoje ir Graikijoje.

Dailininko parodą „Baltumos“ LR nuolatinėje atstovybėje ES Briuselyje organizavo Lietuvos Ambasada Belgijos Karalystei kartu su Lietuvos kultūros institutu ir galerija „Meno niša“. Paroda veiks iki 2022 m. vasario 1 d.

Daugiau informacijos apie dailininko kūrybą: www.vimeo.com/sliaupa

 Informaciją parengė Lietuvos kultūros atašė LR Nuolatinėje Atstovybėje ES                              

Vida Gražienė