Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Danijoje ir Švedijoje – Dmitrijaus Golovanovo ir Kęstučio Vaiginio koncertai su danų, latvių ir estų muzikantais

Lietuvos kultūros institutas
Muzikantų nuotrauka

Rugsėjo 17 d. Danijos pietuose, Olborgo (Aalborg) mieste, kuriame džiazo gyvenimas ypač aktyvus, džiazo klube „Huset i Hasserisgade“ įvyko lietuvių ir danų bendro kūrybinio projekto – jungtinio džiazo atlikėjų kvinteto koncertas „Vest for Vesterbro #6“. Su danų muzikantais pasirodė du žymūs džiazo atlikėjai iš Lietuvos – pianistas Dmitrijus Golovanovas ir saksofonininkas Kęstutis Vaiginis. Prie jų prisijungė perspektyviausi jaunieji Olborgo džiazo muzikantai: Danas Hejsletas (trimitas), Krzysztofas Maciejko (kontrabosas) ir Yannickas Ballmannas (mušamieji).

Šis muzikos renginys – tai tęstinio džiazo koncertų ciklo su užsienio džiazo žvaigždėmis „Vest for Vesterbro“ (į Vakarus nuo Vesterbro) dalis. Pasak naujojo šios programos meno vadovo Yannicko Ballmanno, koncertas buvo itin sėkmingas, muzikos klubas buvo sausakimšas, o publika pasiekė euforiją. Lukaso Bystedo projektų „JAZZ9TUS“ ir „Open Jazz Jam“ vadovas danų publikai pristatė lietuvių atlikėjus kaip išskirtinio talento ir profesionalumo džiazo muzikantus, išsaugojusius geriausias džiazo tradicijas bei skonį, ir akcentavo, kad jų kaip dueto kūryba pasižymi individualiu skambesiu, sukuriamu sudėtingomis kompozicijomis ir virtuozinėmis improvizacijomis.

Danų projektas „Vest for Vesterbro“ yra Tado Pasaravičiaus, bendradarbiaujant su „Huset“ ir „JAZZ9TUS“, inicijuotas koncertų ciklas, kurio tikslas – sukurti ryšius tarp atlikėjų iš klestinčios Olborgo muzikos scenos ir muzikantų iš viso pasaulio. Kultūriniai ir kūrybiniai mainai yra esminiai bet kokių meninių pastangų aspektai – tai pasakytina ir apie muziką.

Pasak projekto vadovo, liekant prie džiazo šaknų, bet tuo neapsiribojant, šiuo projektu jie stengiasi sukurti unikalią patirtį, praturtinančią ir publiką, ir dalyvaujančius muzikantus; juk scenoje jie kurs savąją muzikinę kalbą, šiame nuostabiame vyksme ieškodami tiesos ir prasmės savo pateikiamoje muzikoje. Be abejonės, projektas padeda užmegzti naujus svarbius profesinius ryšius, kurie, tikėtina, praturtins jų kūrybinį gyvenimą ateityje.

„Šis LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Lianos Ruokytės-Jonsson ir Danijos kultūros įstaigos bendradarbiavimas yra puikus pavyzdys, kaip minimaliais ištekliais, bet išnaudojant bendradarbiavimo galią buvo pasiektas puikus rezultatas; gimė ne tik muzikinis produktas, bet ir užsimezgė ryšys, kuris duos naujų vaisių. Džiazui, kaip bendravimu ir partneryste paremtai muzikai, tokios „gaivaus oro“ injekcijos yra gyvybiškai svarbios”, – dalinasi įspūdžiais pianistas  Dmitrijus Golovanovas.

Šis bendros kūrybos su danais produktas buvo sukurtas kaip projekto „Baltijos tiltas“ dalis, bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje, iš dalies finansuojant Lietuvos kultūros institutui.

Rugsėjo 16 d. vyko trys Dmitrijaus Golovanovo ir Kęstučio Vaiginio su estų kontrabosininku Peedu Kassu ir latvių būgnininku Kasparu Kurdenko koncertai Stokholme, vienas Normalmstorgo aikštėje ir du džiazo klube „Scala Jazzclub“. Jais buvo pažymėtas Baltijos šalių Nepriklausomybės atgavimo ir diplomatinių santykių su Švedija atkūrimo 30-metis. Šis Baltijos šalių džiazo virtuozų kvartetas „Tree Stones Quartet“  sužavėjo Stokholmo publiką, kuri atlikėjams negailėjo komplimentų ir ovacijų. Idėja suburti Baltijos šalių jaunų virtuozų kvartetą kilo šiems dviem lietuviams 2012 metais. Pirmasis pakvietė į naują grupę savo buvusį bendramokslį iš Amsterdamo konservatorijos laikų latvį būgnininką Kasparą Kurdenko, antrasis – estų bosininką Peedu Kassą, su kuriuo susipažino improvizuodamas renginyje Estijoje.

Dmitrijus Golovanovas – vienas ryškiausių ir aktyviausių lietuvių džiazo pianistų, savo atlikimo maniera ne tik demonstruojantis džiazo kalbos išmanymą, bet ir nebijantis išeiti už tradicijų ribų. Kęstutis Vaiginis – vienas įdomiausių mūsų šalies džiazo saksofonininkų ir kompozitorių, jau ne vienerius metus žavintis tarptautinę publiką savo originalia kūryba ir ambicingais projektais.

Daugiau informacijos:

Liana Ruokytė-Jonsson, liana.ruokyte-jonsson@urm.lt

Tel.: +46 73 4226723