Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Miunchene pristatytas Arturo Bumšteino barokinio teatro triukšmo mašinų performansas

Lietuvos kultūros institutas
Scena iš performanso

Arturo Bumšteino barokinio teatro triukšmo mašinų performansas „Navigacijos“. Katarinos Sopcic nuotr.

„Šis kūrinys yra kaip debesis – kiekvieną kartą vis kitoks“, – prieš barokinio teatro triukšmo mašinų performansą „Navigacijos“ (iš „Blogų orų“ serijos) Miuncheno šiuolaikinio meno muziejuje „Haus der Kunst“ sakė jo autorius garso menininkas Arturas Bumšteinas. Performansas dviejose susisiekiančiose muziejaus salėse (atliepiant reikalavimus dėl atstumų tarp žiūrovų, taip pat tarp žiūrovų ir vokalisto) parodytas rugsėjo 10 d.
Kol mašinos kartu jas valdančiais atlikėjais (muzikantais? lėlininkais?) pasakojo apie baroką ir dabartį, triukšmą ir tylą, virš vasariškai giedro Miuncheno dangaus susitelkė tikri debesys ir performanso finale žiūrovams nesisekė atskirti teatrinio lietaus garsų nuo tikro barbenimo į itin aukštus „Haus der Kunst“ skliautus.
Performanso scena

Šis A. Bumšteino performansas iškart po premjeros patraukė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio auditorijos dėmesį. Kūrinys garso menininkui atnešė „Boriso Dauguviečio auskarą“ „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimuose, o 2020 m. buvo įvertintas tarptautiniu „Carapelli for Art“ prizu.

Rugsėjo 11 d. lietuviškų performansų seriją „Atmospherics“ didžiausiame Miucheno muziejuje pabaigs duetas „Eye Gymnastics“ (Gailė Griciūtė ir Viktorija Damerell) ir jų kūrinys „Nothing Supernatural“.