Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Festivalyje „Norden” – platus ir įvairus Lietuvos prisistatymas

Lietuvos kultūros institutas
Rašytoja Jurga Vilė

Rašytoja Jurga Vilė. Asmeninio archyvo nuotr.

Šlezvige vykstantis festivalis „Norden” vasaros pabaigoje kelias savaites trunkančioje programoje kasmet pristato aplinkinių Šiaurės Europos šalių kultūrą: skaitymų, koncertų, kino filmų peržiūrų, diskusijų, meninių dirbtuvių vaikams ir suaugusiesiems metu siūloma unikali galimybė pažinti ir susipažinti su šalių kaimynių iš šiaurės kultūros scena. Ypatingas dėmesys, šalia renginių pateikiant ypač daug informacinės medžiagos, festivalyje skiriama Europos kultūros sostinėms. Taip šiemet čia bus pristatyta „Kaunas 2022” programa.

Rugsėjo 4 d. festivalyje koncertuos Remigijaus Rančio suburta džiazo grupė „The Swings”, rugsėjo 4, 5 ir 12 d. lankytojai kviečiami į Lauryno Bareišio trumpųjų filmų peržiūras. „Litauisches Kino goes Berlin”, nuo 2011 m.  kasmet berlyniečiams pristatantis naujausius lietuviškus filmus ir klasikos kino peržiūras, plečia savo veiklą rengdamas programas ir kituose miestuose: festivalio pabaigos savaitgalį  jaunuosius žiūrovus jis kviečia į filmus vaikams: Birutės Sodeikaitės animacinį lėlių „Paskutinė stotelė”, animacinius Igno Meilūno „Pono nakties laisvadienis”, Meinardo Valkevičiaus ir Sigito Mikūtos „Medžioklė”, Nathano Jurevičiaus „Virsmas” ir Gedimino šaulio „Kaukai”.

Literatūrai skirtoje programos dalyje rugsėjo 12 d. rašytoja Jurga Vilė pristatys kartu su Lina Itagaki sukurtą „Sibiro haiku” (į vokiečių k. išvertė Saskia Drude) -knygą, kuri šiemet yra nominuota (laimėtojai bus paskelbti spalio mėnesį Frankfurto knygų mugėje) vienai svarbiausių – Vokietijos knygos premijai (Knygų jaunimui kategorijoje). Apie Dalios Grinkevičiūtės atsiminimus  „Prie Laptevų jūros”  (vok. „Aber der Himmel – grandios”)  kalbėsis jos vertėja į vokiečių kalbą ir sudarytoja Vytenė Muschick, žurnalistė ir muzikologė Friederike Kenneweg ir Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Rasa Balčikonytė. Pokalbio ir skaitymų metu bus ne tik pristatyta talentingos rašytojos kūryba, rankraščio išlikimo ir paskelbimo istorija, bet ir supažindinta su rašytojos šeimos, o per ją ir to laiko Kauno ir kauniečių gyvenimu.

Rugsėjo 11 d. Jurga Vilė „Sibiro haiku” taip pat pristatys ir Hamburgo lietuvių bendruomenei.

Lietuvos menininkų renginius iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos ambasada Vokietijoje.

Daugiau informacijos apie festivalį   https://www.norden-festival.com