Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kauniečiai menininkai savo kūrybą pristato Pietų Korėjoje

Lietuvos kultūros institutas
Renginio plakatas

Rugsėjo 1 d. Pietų Korėjos „Haegeumgang Theme“ muziejuje prasidėjo 7-asis Geojė tarptautinis meno festivalis „Peace Again“ („Vėl taika“). Šiemet festivalyje dalyvauja 283 menininkai iš 63 pasaulio šalių, tarp kurių savo kūrybą pristato ir šeši Kauno menininkai. Festivalyje dalyvauja tapytojai Daiva Kupstienė, Zita Jusevičiūtė-Tarasevičienė, Sigitas Petrauskas, Lolita Grabauskienė, Rita Rimšienė bei fotomenininkė Gabrielė Kuizinaitė. Autorių dalyvavimą festivalyje iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas. Festivalį kuruoja muziejaus direktorius Cheon Eob Yu.

Tapytoja D. Kupstienė 7-ajame tarptautiniame Geojės meno festivalyje pristato 2019 m. sukurtą darbą „Malda“. Tai subtilia, abstrakčia stilistika atliktas kūrinys, kuriame dominuoja baltai-pilkai-juodas koloritas, jautriai ryškinama susikaupimo, tylos, meditacijos tema. „Atsisėdus prie baltos drobės kartais galvoji, ką dabar sukurti? O paėmus teptuką, supranti, kad žmogui reikalingiausia yra ramybė ir taika. Tokia emocija lydi šį darbą, skleidžia susimąstymą ir maldą”, – pasakoja dailininkė.

Tapytoja Zita Jusevičiūtė-Tarasevičienė festivalyje eksponuoja darbą iš ciklo „Gyvenimas pilnas chaoso“. Šis tapybinis abstraktus pasakojimas išsiskiria misticizmu, paslaptingumu, potekstėmis. Autorės darbo kompozicijoje susijungia ne tik spalvinės dermės ar kontrastai, bet yra sukuriama netikrumo refleksija, praeities ir dabarties jungtys.

Fotomenininkė Gabrielė Kuizinaitė festivalyje pristato darbą iš ciklo „Žiemos ornamentai“, spaustą ant drobės. Šioje abstrakčioje fotografijoje susijungia tapyba, fotografija ir grafika. Kūrinyje skirtingi spalviniai ir formos elementai to pačiu metu kontrastuoja ir dera tarpusavyje.

Dailininkas Sigitas Petrauskas P. Korėjoje pristato du tapybos darbus – „Minčių voratinklis“ ir „Pasaka“. Autorius kuria minimalistinę daiktiškąją tapybą, kurioje išgryninamas objektas, ornamentika, detalė. Daug dėmesio autorius skiria technikai – koliažinei reljefinei tapybai.

Menininkė Lolita Grabauskienė P. Korėjoje pristato tapybos diptiką, pavadinimu „Saulės sutikimas“, kuriame, per rankų simboliką plėtojama taikos ir vilties temos. Šie darbai festivalyje jau apdovanoti garbės prizu.

Tapytoja Rita Rimšienė tarptautiniame Geojės meno festivalyje pristato darbą „Vandenžolė“. Jame abstrakčia stilistika interpretuojami gamtos motyvai. Pasitelkdama monochrominę tonaciją, autorė mėgina perteikti iš chaoso gimstančią harmoniją.

7 –ojo tarptautinio Geojės meno  festivalio paroda veiks iki spalio 25 dienos.

 

Informaciją spaudai parengė menotyrininkė Gabrielė Kuizinaitė.