Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Ingos Aleknavičiūtės,  Mindaugo Gapševičiaus ir Marios Safronovos Wahlström paroda Brandenburge

Lietuvos kultūros institutas
Parodos plakatas

Rudeninis Lietuvos kultūros sezonas Vokietijoje pradedamas paroda „Matter to Matter”, kurioje menininkai Inga Aleknavičiūtė ir  Mindaugas Gapševičius kartu su Maria Safronova Wahlström siekia sustiprinti ir užaštrinti mūsų pojūčius, kad geriau įvertintų žmogiškojo faktoriaus poveikį aplinkai.

Projektas sukurtas kaip atsakomoji reakcija į nuolat didėjantį ir pramogų bei malonumų poreikį, ir išgyvenimo bei komforto būtinybę. Gyvenimo tempams greitėjant, Pandoros  skrynia, nors ir kosminiu bei pavojų keliančiu greičiu naudodama išteklius, nebepajėgi atverti mūsų pojūčius nuolat tenkinančių vis naujų dalykų. Kaip atsaką į tai Inga Aleknavičiūtė ir Mindaugas Gapševičius ragina save suvokti kaip neatsiejamą mus supančio pasaulio dalį, jo energijos ir medžiagos tolydų natūralų tęsinį. Būdas, kuriuo skaitome, interpretuojame ir kuriame savąjį pasaulį ir yra geresnės žmogiškosios būsenos ir mūsų biologinės tėvynės pagrindas.

Ingos Aleknavičiūtės kone alchemine instaliacija siekiama parodyti, kad įmanoma materiją išlaisvinti iš jai uždėtos naudojimo stigmos, o Mindaugas Gapševičius su Maria Safronova Wahlström skaitmeniniais nešiojamaisiais eksponatais ir interaktyviais objektais, sukurtais bendradarbiaujant su juvelyre Helga Mogenson ir batų dizaineriu Leonu Crayfishu, kviečia naujomis priemonėmis darsyk patirti ir ištirti pasaulį ir jį sudarančius fenomenus.

Paroda rugsėjo 4 – spalio 31 d. veiks BIORAMA-Projekt galerijoje, kuri veikia UNESCO saugomos Schofheide-Chorine (Brandenburgas) biosferos teritorijoje ir ypatingą dėmesį skiria gamtos ir biosferos svarbai.

Parodą parėmė Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros institutas.