Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Popandeminis Lietuvos kultūros renginių vasaros maratonas Lenkijoje

Lietuvos kultūros institutas
Čiurlionio kvarteto koncertas Seinuose

Čiurlionio kvarteto koncertas Seinuose

Birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais Lenkijoje buvo plačiai pristatoma Lietuvos kultūra ir menas.

Lietuvos kultūros ir meno pristatymo Lenkijoje popandeminis maratonas prasidėjo Stasio Eidrigevičiaus piešinių paroda, atidaryta Eryko Lipińskio karikatūrų muziejuje Varšuvoje birželio 10 d. Paroda dar vyksta iki rugsėjo 5 d. Parodos katalogo sukūrimą lenkų kalba rėmė Lietuvos kultūros institutas.

Birželio 26 d. Liubline buvo pristatyta poeto Mariaus Buroko poezijos knyga Tu mieszkał Jonasz / Čia gyveno Jona. Mariaus Buroko eilėraščius į lenkų kalbą vertė Agnieszka Rembiałkowska, išleido Liublino leidykla „Warsztaty Kultury“. Knygos pristatyme Liubline dalyvavo vertėja Agnieszka Rembiałkowska, literatūros kritikas, poetas Rafał Rutkowski ir nuotoliniu būdu knygos autorius.

Mariaus Buroko poezijos tomelio lenkų kalba recenzijoje dienraštyje „Dziennik Baltycki“ Agnieszka Smarzewska rašo: „Tai, kas jungia visus Mariaus Buroko eilėraščius, neabejotinai yra […] išskirtinis dėmesys kiekvienam reiškiniui, vietai, asmeniui ar minčiai, o netgi troškimas sustabdyti juos ir įamžinti laike kaip fotografijoje. […] Tai knyga, dėl kurios verta, o netgi reikia sulėtinti žingsnį ir […] atsiduoti kontempliacijai“.

2019 m. Liublino leidykloje „Warsztaty Kultury“ buvo išleista Herkaus Kunčiaus knyga „Obrazki litewskie“, kurią į lenkų kalbą vertė Kamil Pecela. Šios knygos kaip ir Mariaus Buroko poezijos tomelio Tu mieszkał Jonasz / Čia gyveno Jona. vertimą į lenkų kalbą rėmė Lietuvos kultūros institutas.

Birželio 27 d. Liubline vykstančiame festivalyje „Wschód Kultury-Inne Brzmienia“ koncertavo trijų merginų iš Lietuvos grupė „shishi“ (Dominyka Kriščiūnaitė, Elena Neniškytė, Giedrė Nalivaikaitė). Repo, soul, surf stiliaus muziką kuriančios merginos 2020 m. buvo nominuotos M.A.M.A. apdovanojimui alternatyviosios muzikos atlikėjo kategorijoje ir iš karto buvo pastebėtos Liublino festivalio bei pakviestos koncertuoti Liublino publikai. Per daugelį festivalio gyvavimo metų Liubline pasirodė jau ne viena grupė iš Lietuvos. O 2019 m. Lietuva buvo festivalio garbės svečias.

Birželio 27 d. Varšuvos teatre „Rozmaitości“ („TR Warszawa“) buvo parodyta Valstybinio jaunimo teatro spektaklio Sapnavau sapnavau (režisierė Kamilė Gudmonaitė, dramaturgė Teklė Kavtaradzė) adaptacija lenkų kalba, sukurta kartu su kompozitoriumi Dominyku Digimu ir TR Warszawa teatro aktoriais.

Dar 2018 m. sumanytas Lietuvos jaunojo teatro pristatymo Lenkijoje projektas, 2019 m. išaugęs iki festivalio Baltic Transfer, Varšuvos teatre „TR Warszawa“ turėjo įvykti 2020 m. gegužę, po to 2020 m. lapkritį. Galiausiai š.m. birželio pabaigoje Kamilės Gudmonaitės spektaklis „Sapnavau sapnavau“ buvo parodytas kaip įvadas į ne kartą dėl pandemijos perkeltą festivalį, kuris turėtų įvykti šių metų rudenį.

Spektaklio tekstą išvertė ir aktorių skaitymus Lenkijoje režisavo lietuviškų šaknų turintis aktorius ir režisierius Jan Dravnel. Pasak festivalio Baltic Transfer  meno vadovo Romano Pawlowskio „ši nauja Sapnavau sapnavau versija – vienas iš trijų Jaunimo teatro spektaklių, kurie bus pristatomi pagrindinėje Baltic Transfer festivalio programoje“. Lenkijos žiūrovai taip pat turės galimybę susipažinti su lietuvių jaunųjų režisierių darbais, pernai sukurtais Black Box platformoje: Adomo Juškos Miego broliu ir Arturo Bumšteino Urbančičiaus metodu.

Baltic Transfer festivalį remia Baltijos kultūros fondas. Prie spektaklio Sapnavau sapnavau adaptacijos sukūrimo lenkų kalba finansiškai prisidėjo Lietuvos kultūros institutas.

Birželio 26 d. – liepos 11 d. Varšuvoje viešėjo jaunieji Lietuvos teatro atstovai. Jauna menininkė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė Gabrielė Uršulė Bartoševičiūtė, kurios režisuoti spektakliai 2019 ir 2020 m. buvo rodyti NKDT organizuojamame festivalyje „Nerk į teatrą“ Islandijos menų universitete, bei jaunas aktorius ir režisierius, „Auksinio scenos kryžiaus“ nominantas Naubertas Jasinskas laimėjo vieno žymiausių Lenkijoje teatrų „Nowy Teatr“ organizuojamą konkursą dalyvauti teatro vasaros kūrybiniuose kursuose teatro profesionalams. Jaunieji Lietuvos teatro atstovai dalyvavo trijų skirtingų pobūdžių kūrybinėse teatro „Nowy teatr“ dirbtuvėse bei pristatė savo režisūrinius darbus, Lietuvos jaunąjį teatrą ir jo kūrėjus, drauge su lenkų ir užsienio aktoriais kūrė naujus režisūrinius darbus. Jaunųjų Lietuvos teatro adeptų dalyvavimą kūrybinėse Krzysztofo Warlikowskio teatro dirbtuvėse rėmė Lietuvos kultūros institutas.

Birželio 29–30 šalia Lietuvos sienos esančiuose Lenkijos miesteliuose: Vygriuose, Seinuose ir Krasnagrūdoje su darbiniu vizitu viešėjo Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys. Birželio 29 d. kultūros ministras susitiko su Lenkijos Respublikos pirmuoju vicepremjeru, Lenkijos kultūros, nacionalinio paveldo ir sporto ministru prof. Piotru Glinskiu. Susitikimo metu buvo aptarti aktualūs kultūrinio bendradarbiavimo projektai, abiem valstybėms reikšmingo kultūros paveldo, atminties aktualizavimo klausimai. Birželio 30 d. Lietuvos kultūros ministras susitiko su 30-metį mininčio Menų, kultūrų, tautų centro „Paribiai“ ir 10-metį mininčio Tarptautinio dialogo centro Krasnagrūdoje vadovais Krzysztofu Czyżewskiu ir Malgorzata Sporek-Czyżewska. Drauge su prof. Piotru Glinskiu ministras taip pat dalyvavo diskusijoje „Kultūra kaip jungiamasis Europos audinys. Lietuvos ir Lenkijos kultūrinio bendradarbiavimo vaidmuo“, skirtoje Česlovo Milošo 110-osioms gimimo metinėms. Vizito Lenkijoje metu Lietuvos kultūros ministras aplankė Seinuose įsikūrusį Menų, kultūrų, tautų centrą „Paribiai“, Baltąją Seinų sinagogą, ješivą, Seinų baziliką ir Dominikonų vienuolyną bei padėjo gėlių prie Antano Baranausko paminklo.

Minint Milošo 110-ąsias gimimo metines buvo suorganizuotas ir Lietuvos bei Lenkijos kultūros praktikų susitikimas bei diskusija. Lietuvą diskusijoje atstovavo Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, Ramūnas Čičelis, Birutė Jonuškaitė, Donatas Puslys, Laurynas Vaičiūnas. Minint Milošo gimtadienį taip pat buvo pristatytas į lietuvių kalbą Tomo Venclovos išverstas Milošo „Poetinis traktatas“, o knygos pristatyme dalyvavo leidyklos „Apostrofa“ vadovė ir daugelio Milošo kūrinių Lietuvoje leidėja Giedrė Kadžiulytė. Milošo 110-osioms gimimo metinėms skirtose diskusijoje ir poezijos skaitymuose Krasnagrūdoje, Seinuose, Mačkova Rudoje taip pat dalyvavo Vladas Braziūnas, Birutė Jonuškaitė, Aušra Kaziliūnaitė, Mindaugas Kvietkauskas, Kornelijus Platelis, Tomas Venclova.

Liepos 1 d. Baltojoje Seinų sinagogoje įvyko Lietuvos ir Lenkijos jaunimo orkestro koncertas. Orkestras, diriguojamas Maestro Gedimino Gelgoto, atliko lietuvių ir lenkų kompozitorių kūrinius, solo partijas atliko smuikininkės Augusta Jusionytė ir Marzena Malinowska.

Ir koncertą ir lietuvių autorių dalyvavimą Milošo 110-ųjų gimimo metinių minėjime rėmė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos Respublikos Ambasada Lenkijos Respublikoje, Lietuvos Respublikos konsulatas Seinuose bei privatūs rėmėjai.

Birželio 30 d. Žydų kultūros festivalyje Krokuvoje buvo pristatytas Lietuvos žydų kultūros paveldas. Galicijos žydų muziejuje nuotoliniu būdu įvyko susitikimas su Sergejumi Kanovičiumi. Susitikimo, kurį vedė Galicijos žydų muziejaus direktorius Jakub Nowakowski, metu Sergejus Kanovičius pristatė projektus „Dingęs štetlas („Lost Shtetl“) ir „Maceva“. Sergejus Kanovičius yra abiejų šių projektų iniciatorius bei projekto „Dingęs štetlas“ vadovas ir Šeduvos žydų memorialinio fondo steigėjas. Projektas „Dingęs štetlas“ sulaukė didžiulio dėmesio tarp temos žinovų Lenkijoje, kadangi analogų neturintis Šeduvos projektas, paremtas moderniausiomis technologijomis ir pristatantis litvakų miestelių istorijas bei kultūrą, yra kuriamas žymiausių pasaulio muziejininkų ir architektų, tarp kurių yra Lenkijos žydų istorijos muziejaus „Polin“ kūrėjas, žymus Suomijos architektas Rainer Mahlamaki.

Liepos 6 d. Vilniuje Lietuvos Respublikos Prezidentas apdovanojo Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi  Krzysztofą Janą Pastorą – Lenkijos nacionalinio baleto direktorių, buvusį ilgametį Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupės meno vadovą bei Druskininkuose gimusį Marianą Turskį – didelį Lietuvos bičiulį, Lenkijos žydų istorijos muziejaus POLIN tarybos pirmininką, aktyvų Lenkijos ir Lietuvos žydų kultūros, paveldo ir Holokausto istorijos puoselėtoją.

Liepos 16 d. Lenkijos miestelyje Łowicz vykusiame senosios ir sakralinės muzikos koncerte „Oratio Dominica“ koncertavo Lietuvos sakralinės muzikos atlikėjai: ansamblis „Morgaine“ ir „GŠ ansamblis“, kurie kartu su kolegomis iš Lenkijos atliko žymaus 16 amžiaus lenkų kompozitoriaus Ciprianus Siradiensis dar vadinamo Kiprijonu iš Sieradzo dainas ir psalmes.

Liepos 29-30 d. Vilniuje lankėsi ekspertai iš Krokuvos: Tarptautinio kultūros centro Krokuvoje direktorė Agata Wąsowska-Pawlik ir direktoriaus pavaduotojas Lukasz Galusek bei Nacionalinio muziejaus Krokuvoje direktorius Andrzej Szczerski. Ekspertai iš Krokuvos susitiko su Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriumi Arūnu Gelūnu, Nacionalinės dailės galerijos direktore Lolita Jablonskiene, Nacionalinio M . K. Čiurlionio dailės muziejaus direktore Daina Kamarauskiene, Vilniaus muziejaus direktore Rasa Antanavičiūte bei aptarė renginių Krokuvoje, skirtų Vilniaus 700-osioms metinėms, organizavimo planus. Ekspertai taip pat susipažino su Lietuvos muziejuose eksponuojamomis parodomis, dalyvavo parodos, skirtos Rytų ir Vidurio Europos fotografijos leidiniams Nacionalinėje dailės galerijoje atidaryme.

Rugpjūčio 3 d. Varšuvos orkestro „Sinfonia Varsovia“ organizuojamo vasaros festivalio metu varšuviečiams ir Varšuvos svečiams koncertavo vienas puikiausių šiuolaikinės muzikos kolektyvų – ansamblis „Synaesthesis“. Ansamblis jau koncertavo Varšuvoje festivalyje „Eufonie“ 2019. Neseniai ansambliui buvo įteiktas Ernsto von Siemenso fondo ansamblių prizas. Todėl nenuostabu, kad vienas populiariausių vasaros muzikos festivalių nusprendė ir vėl pakviesti ansamblį „Synaesthesis“ į Varšuvą. Varšuvos orkestras „Sinfonia Varsovia“, kuris koncertuoja su žymiausiais pasaulio dirigentais, dažnai atlieka lietuvių kompozitorių kūrinius, dažnai kviečia į vasaros festivalius ir kolektyvus iš Lietuvos. Įdomu tai, kad Varšuvos miestas šiuo metu jau baigia statyti specialiai savo miesto simfoniniam orkestrui skirtą koncertų salę. Lietuvių šiuolaikinė muzika plačiai buvo pristatyta 2019 m. Krokuvoje įvykusiame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Sacrum Profanum“. Tuo tarpu šių metų žymųjį šiuolaikinės muzikos festivalį „Varšuvos ruduo“ –baigs Robertas Šervenikas, kuris diriguos Varšuvos nacionalinės filharmonijos orkestrui.

Rugpjūčio 4 d. Gdanske vykusiame tarptautiniame Šekspyro festivalyje teatras OKT pristatė naujausią savo spektaklį „Otelas“, kurį režisavo Oskaras Koršunovas. Spektaklis susilaukė didelio žiūrovų ir kritikos susidomėjimo. Po spektaklio įvyko spektaklio kūrėjų susitikimas su žiūrovais, kurį kaip ir interviu su Oskaru Koršunovu Lenkijos teatrinei spaudai vertė Agnieszka Rembiałkowska. Po spektaklio pasirodžiusiose recenzijose gausu pagyrų: „Oskaro Koršunovo teatras grįžta triumfuodamas“, „Otelas“ – tai spektaklis, kurį galima žiūrėti daug kartų, kuris neša džiaugsmą įsimylėjėliams ir teatrališkumo, metaforų bei teatrinių stebuklų ieškotojams. Tai deguonis, kuris leidžia išlaikyti pastaruoju metu gerokai susvyravusį pasitikėjimą teatru kaip magijos vieta“, „Lietuvių spektaklis yra monumentalus, įtraukiantis ir intriguojantis. Puikios grupinės scenos, kupinos gyvybingumo ir aistros, bendradarbiavimo ir energijos […] užburia ir vilioja“, „Spektaklis – tai didžia dalimi aktorių, moterų ir vyrų, kurie demonstruoja ne tik puikią aktorinę mokyklą, bet ir nekasdieninius fizinius sugebėjimus, nuopelnas“.

Rugpjūčio 6 d. Suvalkų regioniniame muziejuje, bendradarbiaujančiame su Šiaulių „Aušros“ muziejumi, buvo atidaryta Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams skirta paroda „Dingęs litvakų pasaulis dailininko Gerardo Bagdonavičiaus (1901–1986) piešiniuose“. Beje, neseniai Izabelės Roman Suvalkų regioniniam muziejui padovanotoje kolekcijoje yra ir keletas Stasio Eidrigevičiaus darbų, kurie šiuo metu eksponuojami Suvalkų muziejaus šiuolaikinio meno ekspozicijoje.

Rugpjūčio 16 d. Seinų Baltojoje sinagogoje koncertavo vienas puikiausių Lietuvos kolektyvų – Čiurlionio kvartetas. Gediminas Dačinskas, Darius Dikšaitis, Gleb Pyšniak, Jonas Tankevičius atliko M. K. Čiurlionio, A. Šenderovo, F. Latėno ir A. Piazzollos kūrinius. Kelis kartus dėl pandemijos vis atidedamas koncertas, pagaliau įvykęs Seinuose, sužavėjo ežerų ir miškų krašte atostogaujančius turistus ir vietos bendruomenę. Koncertą rėmė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos Respublikos konsulatas Seinuose.

Rugpjūčio 21 d. Žešuve vykstančiame festivalyje TRANS/MISJE buvo atidaryta Ričardo Grigo fotografijų paroda „Artimas, tolimas Sibiras“.

Tai tik svarbiausi Lietuvos kultūros ir meno pristatymo renginiai Lenkijoje. Jeigu pandeminė situacija bus palanki ruduo Lietuvos kultūrai Lenkijoje bus toks pats intensyvus kaip ir vasara.

Daugiau informacijos apie renginius:

 

https://przegladbaltycki.pl/17622,patrz-uwaznie-recenzja-antologii-poezji-mariusa-burokasa-tu-mieszkal-jonasz.html

 https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,27413318,kraje-baltyckie-na-festiwalu-szekspirowskim-uniwersalne-tematy.html

https://e-teatr.pl/triumfalny-powrot-teatru-oskarasa-korunovasa-czyli-dlugo-oczekiwany-transport-kislorodu-14840

https://kultura.trojmiasto.pl/Otello-s3679.html

 

Nuotraukos autorius: Stanisław Czyżewski

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė