Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Grupė „Brave Noises” Danijoje pradėjo festivalį „Supernova Jazz Blast”

Lietuvos kultūros institutas
Grupė "Brave Noises"

Ambicingų ir novatoriškų muzikantų komanda – grupė „Brave Noises“ – atstovavo Lietuvos jaunojo džiazo scenai Danijoje, kur šių metų liepos 28–31 d. surengė keturis energingus, originalios programos koncertus, po kurių grįžo kupini muzikinių įspūdžių, prikaupę festivalio auditorijos komplimentų. Į „Brave Noises“ koncertus bilietai buvo akimirksniu išpirkti, taigi pasirodymai buvo anšlaginiai.

„Ši grupė pradėjo festivalį – veržlieji „Brave Noises“ atlikėjai, paskleidę tylų sferinį garso foną. Įspūdis lyg sėdint kosminėje kabinoje po tviskančiu žvaigždėtu dangumi, kai pro erdvėlaivio langą praskrieja pypsintis palydovas. Lyriškai gražu ir santūru. Grupės kompozicijos yra puiki 70-ųjų pabaigos Fusion džiazo eksperimentų tąsa. Tuos eksperimentus ECM įrašų kompanijoje įkūnijo, pavyzdžiui, soprano saksofonininkas Janas Garbarekas, pianistas Keithas Jarretas ir kiti. (…) Grupės muzikos raiška yra kaip reta sutelkta, remiantis sąveika tarp galingo ekspresyvumo ir prislopinto lyrizmo. Klausantis grupės, ateina galvon vienas amerikiečių gitaristo vardas – Patas Metheny. (…) Neginčijama būtis kolektyviniame garse, pusiausvyra tarp trapios ramybės ir veržlaus galingumo, lyg klausantis spragsinčių, po truputį gęstančių laužo žarijų ir audringos Šiaurės jūros tame pačiame kūrinyje. (…) Netikėta, gaivi koncertinė patirtis su džiazo kvintetu, turinčiu savo stilių, būtį ir veržlumą”, – apie pirmąjį „Brave Noises“ koncertą, pradėjusį festivalį „Supernova Jazz Blast”, rašo Bentas Stenbakkenas portale www.kulturem.nu.

Festivalis vyko paskutines keturias liepos mėnesio dienas Aalborgo mieste Danijoje. Šis renginys turi didelių ambicijų ir kilnių tikslų – integruoti greitai besiplečiančią tarptautinę džiazo sceną į miesto muzikinį gyvenimą. Tarptautinė programa „Baltic Bridge“, padedant Lietuvos kultūros tarybai, Danijos kultūros fondui „Statens Kunstfund“ ir organizacijai „Jazz Danmark“, siekia nutiesti tiltą tarp Danijos ir Baltijos šalių menininkų, padėti svečiuotis vieniems pas kitus ir plėsti savo klausytojų ratą.

„Brave Noises” yra viena ryškiausių naujosios kartos džiazo grupių Lietuvoje. Joje susibūrė puikūs džiazo atlikėjai: Mantvydas Pranulis – klavišiniai, vokalas, Mindaugas Stumbras – elektrinė gitara, efektai, Dominykas Snarskis – būgnai, Karolis Šarkus – saksofonas, efektai, Vainius Indriūnas – bosinė gitara.

Festivalyje Lietuvos scenai taip pat atstovavo ir džiazo virtuozas, pianistas Dmitrijus Golovanovas.

Ši džiazo grupė į tarptautinį muzikos festivalį „Supernova Jazz Blast“ buvo pakviesta keliems koncertams, tuo suteikiant jiems Lietuvos džiazo ambasadorių vaidmenis festivalyje, kurio programoje pasirodė atlikėjai iš Prancūzijos, Maltos, Izraelio, Danijos ir iš kitų šalių. Taigi, šio žanro atlikėjų gama ir kultūrinis įvairiapusiškumas festivalyje buvo netikėtai spalvingas.

„Visi turo koncertai buvo kupini pozityvios žiūrovų energijos pasirodymų metu ir teigiamų atsiliepimų jiems pasibaigus. Pirmas turo koncertas – festivalio „Supernova Jazz Blast” atidarymas sulaukė 150% žmonių susidomėjimo, t.y., susirinko daugiau žmonių nei buvo numatyta parduoti bilietų. Danijos publika mus priėmė labai šiltai, buvo apstulbinti mūsų stiliaus originalumu ir efektų gausa. Vienas klausytojas po paskutinio turo koncerto, vykusio „Huset i Hasserisgade” klube, grupę apibūdino kaip džiazinę „Pink Floyd“ versiją. Koncertinis turas buvo išties sėkmingas“, – įspūdžiais po koncertų dalijasi saksofonininkas Karolis Šarkus.

„Brave Noises” savo koncertuose atliko autorinę programą, sudarytą iš 2021 m. sausio mėnesį išleistų „Live EP“ albumo kūrinių, rodančių naują, brandų ir savo skambesiu užtikrintą grupės etapą, ir šiuo metu įrašinėjamo albumo „Binary Lights“ kompozicijų. Pasak grupės narių, naujausios kūrybinės medžiagos išbandymas užsienio auditorijoje yra prasmingas ir reikalingas. Tai savotiškas iššūkis. „Viso grupės garso idėja, kuri atsispindi Live EP (ir būsimame albume) formatais labai pasiteisino ir gyvai. Atkurti mūsų sugalvotą garsyną gyvai sekėsi tiesiog puikiai, kas rodo, jog dabartinis mūsų muzikinių rezultatų etapas tikrai nevyksta tik kompozicijų post-produkcijoje, bet yra ir labai gyvas”, – sako Karolis Šarkus.

„Brave Noises” koncertai festivalyje buvo organizuoti bendradarbiaujant su „JAZZ9TUS“, „Huset i Hasserisgade“, LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson ir Lietuvos kultūros institutu.

Daugiau informacijos apie grupę „Brave Noises” rasite jų svetainėje: https://bravenoises.lt/links

Daugiau informacijos:  liana.ruokyte-jonsson@urm.lt