Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Arturas Bumšteinas Prancūzijoje komponuoja Jonui Mekui skirtą kūrinį

Lietuvos kultūros institutas
Arturas Bumšteinas

Šią vasarą pietų Prancūzijoje įsikūrusiame Cassis miestelyje, legendinėje rezidencijoje „The Camargo Foundation“, gyvena ir dirba kompozitorius bei garso menininkas Arturas Bumšteinas. Čia jis kuria Jono Meko filmų garso takelių įkvėptą kūrinį „More Music for Jonas“ (liet. Daugiau muzikos Jonui). Šis projektas – Jono Meko šimtmečio programos Prancūzijoje dalis.

Liepos pradžioje į Cassis atvykęs garso menininkas iš Lietuvos Arturas Bumšteinas jaučiasi ypatingai būdamas toje pačioje vietoje, kur Jonas Mekas filmavo filmus ir įrašinėjo garsus. „Man labai įdomu pasitelkti tuos garsus ir savo kūriniu sukurti savotišką laiko kilpą. Jonas Mekas man padovanojo dovaną – savo kiną. Aš savo kūriniu irgi norėčiau padovanoti jam dovaną, apgyvendindamas jo filmus naujame muzikiniame audinyje”, – pasakoja A. Bumšteinas. Bendradarbiaudamas su Nacionaliniu muzikinės kūrybos centru (GMEM) Marselyje, A. Bumšteinas dirbs su muzikos atlikėjais iš Marselio. „Tai tarsi netiesioginė mano ir Jono Meko kūrybinė kolaboracija. Nuostabu, kad tai vyksta čia ir dabar,“ – priduria menininkas.

Nuo 1971 metų Cassis mieste, Viduržemio jūros pakrantėje veikiantis fondas „The Camargo Foundation“ vykdo tarptautinę rezidencijų programą, skirtą menininkams, tyrėjams ir mąstytojams, bei skatina kūrybiškumą ir eksperimentavimą. Fondą įkūrė amerikiečių menininkas ir filantropas Jerome’as Hillas (1905–1972), Niujorko eksperimentinio kino tėvo, filmininko Jono Meko bičiulis ir bendramintis. 7-ajame – 8-ajame dešimtmetyje Jonas Mekas dažnai svečiuodavosi Cassis, čia sukūrė ne vieną filmą. Žinomiausi iš jų, „Cassis“ (1966) ir „Notes for Jerome“ (1978), nufilmuoti per „The Camargo Foundation“ langus.

Arturo Bumšteino rezidencija „The Camargo Foundation“ yra viena iš Jono Meko šimtmečiui skirtos programos dalių. Šioje programoje – filmų retrospektyvos įvairiuose Prancūzijos miestuose, paroda, J. Meko poezijai skirti renginiai. A. Bumšteino kūrinys „More Music for Jonas“ bus viešai pristatytas Prancūzijoje 2022 metais.

Ši rezidencija įgyvendinta bendradarbiaujant The Camargo Foundation, Lietuvos kultūros atašė ir Nacionalinės muzikinės kūrybos centrui (GMEM) Marselyje. A. Bumšteino rezidenciją ir naujo darbo sukūrimą finansuoja Prancūzijos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros institutas.