Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kijeve atidaryta Eglės Ridikaitės darbų paroda

Lietuvos kultūros institutas
Eglės Ridikaitės paroda Kijeve

E. Ridikaitės paroda Kijeve. 24tv.ua nuotr.

Liepos 6 d., švenčiant Mindaugo karūnavimo dieną, Kijevo „Tsekh“ galerijoje buvo atidaryta Lietuvos nacionalinės premijos laureatės Eglės Ridikaitės darbų paroda „Kultūringos grindys – įėjimai“. Parodoje pristatyti 7 darbai iš ciklo „Kultūringos grindys“, už kurį menininkė 2018 metais buvo apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Atidarymo renginyje dalyvavusi menininkė gausiai susirinkusiems lankytojams pasakojo apie šio ciklo atsiradimą, norą fiksuoti ir taip išsaugoti nykstančius praeities kartų kultūrinius pėdsakus. Senųjų Vilniaus pastatų fragmentų vaizdai sužadino vilniečių susidomėjimą senųjų laiptinių istorijomis, paskatino diskusijas apie dėmesio kultūros paveldui svarbą. Ne vienas renginio dalyvis atkreipė dėmesį, kad ši tema yra itin aktuali ir Ukrainoje.

Parodos svečiai ir joje apsilankę Ukrainos žiniasklaidos atstovai stebėjosi netikėtu sumanymu „atplėšti grindis nuo grindų“ ir žavėjosi E. Ridikaitės meistriškumu. Vakaro pabaigoje lietuvių bendruomenės Ukrainoje atstovai atliko Valstybės dieną pasaulio lietuvius vienijančią Tautišką giesmę.

Galerija „Tsekh“ aktyviai skleidžia Lietuvos menininkų kūrybą Ukrainoje, per 16 savo veiklos metų įgyvendino nemažai įdomių ir reikšmingų projektų su Lietuva. Nuo 2016 metų galerijos padalinys veikia ir Vilniuje.