Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Šanchajuje paminėti Jurgio Mačiūno ir Fluxus judėjimo jubiliejai

Lietuvos kultūros institutas
Jurgis Mačiūnas

Renginio plakato fragmentas

Kinijoje ir Pietų Korėjoje tęsiami renginiai, skirti Jurgio Mačiūno ir Fluxus judėjimo jubiliejams paminėti. Praėjusį savaitgalį Šanchajaus „How Art Museum“ parodytas JAV režisieriaus, Fluxus nario Jeffo Perkinso dokumentinis filmas „George. The Story of George Maciunas and Fluxus“ (George. George Mačiūno ir Fluxus istorija), o kultūros atašė Kinijoje ir P. Korėjoje Tomas Ivanauskas skaitė paskaitą „What is Fluxus“? (Kas yra Fluxus?).

Tomo Ivanausko nuotrauka

Fluxus judėjimas Azijoje buvo gana populiarus tiek savo piko metu XX a. 7-8 dešimtmečiais, tiek po Jurgio Mačiūno mirties. Pietų Korėjoje kuria vienas žymiausių ir aktyviausių fluxistų, šios šalies garsiausias vaizdo menininkas Namas June‘as Paikas, kurio 90-mečio jubiliejus bus minimas kitais metais. Japonijoje Fluxus judėjimą išgarsino ne tik Yoko Ono, bet ir Ay-O slapyvardžiu žinomas Takao‘as Iijimas, kompozitorius, smuikininkas Takehisas Kosugi, videomenininkas, skulptorius ir avangardinis performansų menininkas Shigeko Kubota, kompozitorė Mieko Shiomi, garso instaliacijų atlikėjas ir muzikantas Yoshis Wada, kompozitorius Toshis Ichiyanagis. Uždaroje Kinijoje Fluxus judėjimas buvo mažai žinomas, tačiau jo filosofiją ir deklaruojamas vertybes po 1990-ųjų į šalį atvežė JAV gyvenę Kinijos menininkai. Fluxus idėjos iki šiol daro įtaką šiuolaikiniam Kinijos menui, todėl ir susidomėjimas Fluxus kūriniais čia yra didelis.

žmonės dalyvaujantys renginyje

Tomo Ivanausko nuotraukos

2021 m. rudenį yra planuojami nauji Fluxus judėjimo pristatymo renginiai Pekine, UCCA meno centre. Taip pat Siamene, Jimei x Arles fotografijos festivalio metu ir Guandžou dokumentinių filmų festivalyje.

Kultūros atašė Tomo Ivanausko įnicijuoti renginiai įgyvendinti kartu su „How Art Museum“, Lietuvos kultūros institutu ir kino platinimo kompanija „Re:Voir“.