Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Užsienio meno ekspertai įveikė pandemijos nuotolį ir gyvai tyrinėjo Lietuvos šiuolaikinį meną

Lietuvos kultūros institutas
Ekspertai apžiūri parodą

Birželio pradžioje Lietuvos kultūros instituto Vizitų programa žengė pirmą žingsnį į „po-pandeminį“ gyvenimą: keturi šiuolaikinio meno ekspertai iš Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pirmą kartą atvyko į Lietuvą ir susipažino su aktyviai atsigaunančia sostinės šiuolaikinio meno scena.

Vizitų programą Lietuvos kultūros institute organizuojančios Kristina Agintaitė ir Giedrė Malūkaitė kartu su Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje Auste Zdančiūte ir jos kolege Jungtinėje Karalystėje Ūla Tornau grįžo prie įprastos programos praktikos: lydėjo svečius į 14-osios Baltijos trienalės renginius, taip pat į Nacionalinės dailės galerijos parodas, MO muziejų, meno, rezidencijų ir edukacijos centrą „Rupert“, parodų ir projektines erdves „Sodas2123”, „Atletika“, „Autarkia“, „Vartai“, „Swallow“, „Editorial“, Radvilų rūmų dailės muziejų, Istorijų namus, Kazio Varnelio muziejų. Instituto atstovės ir atašė supažindino ekspertus su meno kūrėjais, tyrėjais, kuratoriais, organizacijų vadovais.

„Atvykusiems ekspertams tai buvo pirmoji pažintis su Lietuva ir taip pat pirmas popandeminis gyvas vizitas į užsienį. Tikri susitikimai, pokalbiai, bendrų temų, projektų paieškos tapo labai reikšmingos, išsiilgtos ir įkvepiančios  visiems – tapo tikra atradimų ir džiaugsmo fiesta!“, – įspūdžiais dalijosi Instituto projektų vadovė K. Agintaitė.

Meno ekspertus iš Prancūzijos subūrusi Austė Zdančiūtė pripažįsta, kad vizitų planavimas, turint omeny sparčiai besikeičiančius apribojimus ir kitas karantino aplinkybes, yra nelengvas, bet ir skatina žmones būti spontaniškesnius: „Paaiškėjus, kad vis dėlto galime kviesti prancūzų kuratorius į „Baltijos trienalę“, pirmiausiai susisiekiau su tais, kurie jau nuo seno domėjosi galimybe atvykti, su kuriais palaikome betarpišką ryšį. Dar viena motyvacija atvykti – paskutinis Aleksandros Kasubos parodos Nacionalinėje dailės galerijoje savaitgalis. Ilgai įkalbinėti nereikėjo“, – pasakojo A. Zdančiūtė.

Ji pastebėjo, kad svečiams iš Prancūzijos entuziazmo netrūko – ne tik dėl to, kad šiuo metu visi yra išsiilgę bendravimo, kultūrinio gyvenimo, bet ir dėl jų pirmos pažinties su Lietuva. „Pamatę tikrai aukštos kokybės parodas ir pabendravę su menininkais, visi išvažiavo tikrai laimingi“, – džiaugėsi Lietuvos kultūros atašė Prancūzijoje.

Lietuvoje apsilankiusi kuratorė, menotyrininkė ir kultūros vadybininkė Mathilde Billaud-Denneullin prisideda prie įvairių meno projektų Prancūzijoje, taip pat bendradarbiauja su kultūros organizacijomis Niujorke ir Stokholme. Balso ir garso, kalbos, konceptualizmo ir feminizmo temas nagrinėjančios autorės straipsnius publikuoja įtakingi leidiniai „BOMB Magazine“, „Art Papers“.

Vizite dalyvavo Paryžiuje gyvenanti meno kritikė, nuo 1986 m. leidžiamo kultūros žurnalo „Les Inrockuptibles“ redaktorė Ingrid Luquet-Gad, kuri taip pat bendradarbiauja su tokiais periodiniais meno leidiniais kaip „Spike Arts Magazine“ ir „Flash Arts Magazine“. Ji tyrinėja įtinklintą tapatybę („networked self“), post-internetinį paveldą ir kitas temas. Ingrid jau yra bendradarbiavusi su Lietuvos menininkų duetu „Pakui Hardware“, o šio vizito metu siekė atidžiau ištyrinėti mūsų šalies jaunąją šiuolaikinio meno sceną.

Jérôme‘as Pantalacci – tarptautinės šiuolaikinio meno mugės „Art-o-rama“ įkūrėjas ir vadovas. Ši Marselyje vykstanti tarptautinė meno mugė yra seniausia iš vykstančių Pietų Prancūzijoje. Jai pradžią suteikė legendinės kultūros lauko figūros Rogerio Pailhas‘o įkurta mugė „Art Dealers“, kurią organizavo ir tuo metu svarbiausioje Marselio galerijoje „Roger Pailhas“ dirbęs J. Pantalacci.

Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ūla Tornau vizitui į Lietuvą prikalbino menotyrininkę, rašytoją, nepriklausomą kuratorę iš Londono Gabriellą Pounds, bendradarbiaujančią su įtakinguoju „Frieze“ žurnalu. Jos straipsnius taip pat publikuoja plačiai žinomi leidiniai „Artforum“ ir „The White Review“. Menotyrininkė domisi mūsų regiono meno ir literatūros sąveika, šiuo metu ji rašo esė knygą, kurioje publikuos meno ir literatūros kritiką, savo grožinę kūrybą. Vizito Vilniuje metu ji rinko medžiagą būsimiems straipsniams apie matytas parodas ir sutiktus menininkus, kuriuos publikuos „Frieze“ ir kituose leidiniuose.

Pasak Ū. Tornau, ekspertams iš JK kol kas dar yra labai sudėtinga keliauti, kadangi net ir pasiskiepijusiems pagal pilną vakcinavimo programą, sugrįžus tenka 10 dienų izoliuotis ir atlikti net 3 testus. „Daugelis į Lietuvą planuojančių atvykti britų meno ekspertų savo keliones nukelia ir laukia palankesnių sąlygų. Todėl labai džiaugiuosi, kad Gabriella Pounds, labai įdomiai dirbanti britų rašytoja ir kuratorė, vis dėlto ryžosi tiriamajam vizitui. Keturios dienos Vilniuje jai buvo išties intensyvios ir paliko puikų įspūdį. Gabriella atrado daug bendro su jos tyrinėjamomis temomis, iškart užmezgė pokalbius apie bendradarbiavimą su kai kuriais menininkais ir institucijomis“, – pasakojo kultūros atašė.

G. Pounds Radvilų rūmų dailės muziejuje apžiūrėjo parodas „Protesto menas: sovietmečio nepaklusnieji“ ir „Oleksandras Bohomazovas. Kūrybos laboratorija“, taip pat susitiko su Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktoriumi Arūnu Gelūnu. Pasak A. Gelūno, šis vizitas leido pristatyti muziejininkystės naujoves Radvilų rūmų dailės muziejuje, pasidalinti jo plėtros planais, detaliai supažindinti viešnią su vykstančiomis parodomis. „Šį vizitą laikyčiau vienu svarbiausių, koks kada nors buvo surengtas į mūsų muziejų, nes jis leido tiesiogiai komunikuoti aktualią mums informaciją autorei, rašančiai vienam esminių pasaulio kultūrinės žiniasklaidos leidinių. Tai tik parodo nepaprastai didelę Lietuvos kultūros instituto Vizitų programos vertę ir reikšmę – nuo paprasto vizito ir pokalbio užsimezga ilgalaikiai, tvarūs ryšiai, gimsta publikacijos, kurios katalizuoja reikšmingus mainų procesus, pritraukia užsienio lankytojus, partnerius“, – teigė A. Gelūnas.

Birželio 15-19 dienomis planuojamas dar vienas vizitas: iš Italijos atvyks keturios šiuolaikinio meno ekspertės.

 

Nuo 2014 m. veikianti Vizitų programa – tai būdas pristatyti ir populiarinti Lietuvos kultūrą užsienyje, stiprinti Lietuvos menininkų ir srities profesionalų įsitvirtinimą tarptautiniuose tinkluose, skatinti globalų bendradarbiavimą. Ši programa sujungia užsienio šiuolaikinio meno kuratorius, kultūros institucijų, festivalių bei rezidencijų atstovus, kultūros apžvalgininkus, leidėjus su Lietuvos kūrėjais, institucijomis ir kuratoriais, suteikdama galimybę užsienio ekspertams susipažinti su Lietuvos menų scena, o Lietuvos kultūros profesionalams – sužinoti apie kitas meno vadybos, kuratorystės praktikas, dalytis idėjomis ir įgyti naujų partnerių.