Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Varšuvoje atidaryta Stasio Eidrigevičiaus piešinių paroda

Lietuvos kultūros institutas
Stasio Eidrigevičiaus kūrinys

S. Eidrigevičius. Grybukai

Birželio 10 d. Varšuvoje, Eryko Lipińskio karikatūrų muziejuje atidaryta žymaus lietuvių ir lenkų dailininko Stasio Eidrigevičiaus piešinių paroda. Parodoje dalyvavo Lietuvos Respublikos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas, žymūs lenkų kultūros pasaulio atstovai.

Tapytojas, grafikas, plakatų autorius, iliustruotojas Stasys Eidrigevičius pristato du anksčiau parodose neeksponuotus ir spaudoje neskelbtus piešinių ciklus, sukurtus 2000 metais. Pirmąjį ciklą sudaro 28 piešiniai, kuriuose autorius pateikia abstrakčias kompozicijas, atspindinčias jo emocines būsenas. „Piešinys pats savaime yra vertybė, nes nesistengi jame būti gražus, mielas, elegantiškas, tik toks, koks esi. Todėl manau, kad eskizuose ir piešiniuose yra labai daug meninės tiesos“, – sako autorius. Šio ciklo piešiniams, pasak parodą atidariusios muziejaus direktorės Elżbietos Laskowskos, būdinga paprasta forma ir subtili, taupi meninės išraiškos kalba.

Antrasis piešinių ciklas, savo forma panašus į pirmąjį ir atliktas ta pačia technika – tai 37 humoristinių ir erotinių piešinių rinkinys „Grybavimas“. Piešinių ciklą lydi įspėjimas „Parodoje eksponuojami erotinio pobūdžio darbai. Sprendimo, ar parodos objektus rodyti vaikams, priėmimas paliekamas tėvams arba globėjams“. Čia Stasys atsiskleidžia kaip didžiulį humoro jausmą turintis menininkas. Parodos kuratorius Piotr Kułak, pristatydamas ciklą sakė, jog čia keliamos tokios temos kaip flirtas, meilinimasis ir t.t. Intymiąsias kūno dalis piešiniuose keičia įvairiausi grybukai.

Parodos atidarymo metu S. Eidrigevičius taip pat atliko performansą, skirtą Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui. Piešdamas ant muziejaus sienos Čiurlionio ir savo paties portretą S, Eidrigevičius priminė, kad šiais metais sukanka 110 metų, kai Varšuvos priemiestyje Marki mirė vienas žymiausių lietuvių dailininkų.

Parodą lydi S. Eidrigevičiaus piešinių katalogas, kurio leidimą dalinai finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Eryko Lipińskio karikatūrų muziejuje Varšuvoje eksponuojamą S. Eidrigevičiaus piešinių parodą bus galima pamatyti iki 2021 m. rugsėjo 5 d.

Daugiau apie parodą:

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/wystawy/2121353,1,recenzja-wystawy-stasys–rysunki-refleksyjne.read?fbclid=IwAR237IByymYkTNwNw0xMt3W1ODKE_oP1AnorlnXUcpuVrZ3r7ykhMHGVogk

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C881956%2Cwystawa-stasys-rysunki-refleksyjne-w-muzeum-karykatury-od-11-czerwca.html

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė

Nuotraukos autorius: Stasys Eidrigevičius