Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

PAKUI HARDWARE projektas rekomenduojamas kaip viena svarbiausių vasaros parodų Jungtinėje Karalystėje

Lietuvos kultūros institutas
Pakui Hardware kūrinys

Gegužės 19 d. buvo atidarytas specialiai BALTIC šiuolaikinio meno centro Gatesheade erdvėms sukurtas Lietuvos menininkų kolektyvo „Pakui Hardware” (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) projektas „Virtualus rūpestis.“ Ši paroda praėjusią savaitę tarptautinio meno žurnalo FRIEZE rekomenduojama kaip viena iš septynių svarbiausių vasaros parodų Jungtinėje Karalystėje.

Parodoje menininkai tyrinėja robotų ir skaitmeninių technologijų slaugą būtent tuo metu, kai medicininių paslaugų kokybė ir prieinamumas tapo visuotinai svarbūs. Bendradarbiaudami su architektais Isora x Lozuraityte, BALTIC centro antrojo aukšto salę menininkai transformavo į operacinę primenančią aplinką, kurioje paprastai žmogaus atliekamus veiksmus perima technologijos. „Pakui Hardware” kuriamoje erdvėje kūnas tampa tik pėdsaku, vis labiau technologijų užvaldomu apvalkalu. Paroda iš dalies buvo inspiruota menininkės Teresės Rožanskaitės XX a. 8-ojo ir 9-ojo deš. tapybos kūrinių.

„Šia solo paroda plečiame mūsų susidomėjimą šiuolaikinės medicinos ir kūno santykiu, šįsyk besigilindami į virtualios priežiūros ir gydymo praktikas – tele-mediciną bei robotinę chirurgiją. Iš esmės, tokias situacijas, kuomet fiziniai paciento bei medicinos darbuotojų kūnai nesusitinka, o „prisilietimai“ vyksta tik per technologines „galūnes“. Įdomu tai, jog kai ėmėmės šios temos, virtuali medicina buvo gana paraštinė, tačiau pandemijos metu virtualūs vizitai pas savo gydytojus staiga tapo kasdienybe. Galima sakyti, jog pats gyvenimas pasivijo meną. Nepaprastai džiaugiamės šia unikalia galimybe prisistatyti tokioje prestižinėje institucijoje, kurioje dirba itin profesionali komanda – nuo kuratorių, technikų iki komunikacijos specialistų”, – teigė „Pakui Hardware” menininkai Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda.

„Pakui Hardware” paroda BALTIC šiuolaikinio meno centre yra pirmoji šio tarptautinėje šiuolaikinio meno scenoje plačiai žinomo kolektyvo solo paroda Jk. Ji veiks iki spalio 3 d. Ši paroda buvo dalinai organizuota Lietuvos kultūros instituto ir Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje.

 

Daugiau informacijos apie parodą rasite paspaudę šią nuorodą:

https://baltic.art/pakui-hardware