Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Frankfurte – Gintarės Sokelytės darbai parodoje ,,And This is Us 2021“

Lietuvos kultūros institutas
Gintarės Sokelytės kūrinys

Norbert Miguletz, Frankfurter Kunstverein nuotr.

Birželio 1 d. meno muziejuje „Frankfurter Kuntsverein” atidaryta devynių Reino-Maino regiono menininkų paroda „And This is Us 2021 – Junge Kunst aus Frankfurt”. Tarp šių menininkų – ir Gintarė Sokelytė. Parodoje, kurios koncepcija nėra teminė, muziejus čia studijuojantiems menininkams suteikė po atskirą didžiulę erdvę (bendras parodos plotas yra didesnis nei 1000 kv.m.) sukurti ir pristatyti vietai pritaikytus  darbus.

Gintarės Sokelytės erdvėje – video filmas ir erdvės instaliacija „Selfnoid, 2021”: trijuose ekranuose rodomas filmas (13:04 min) ir vienuolika skulptūrų. Sceną primenančioje filmo tamsoje – dvi viena prieš kitą sėdinčios moterys, viena iš kurių, kaip paaiškėja stebint jos nejudrų kūną ir jokių jausmų neišduodantį veidą, yra humanoidinė robotė. Ankšta erdvė tarp ekranų sufokusuota taip, kad nukreiptų žvilgsnį į vienuolika skulptūrų – žmonių figūras be kaukolių ir atvirais kūnų nariais. Dvasinių būsenų matomumas fiziniuose pavidaluose – svarbiausia instaliacijoje svarstoma tema. Menininkei kūnas – ir instrumentas, per kurį patiriamas išorinis pasaulis bei asmeninė būtis, ir paviršius, per kurį pasiekiami jausmai ir emocijos.

Vilniuje ir Frankfurte gyvenanti Gintarė Sokelytė kuria videofilmus, specialiai vietai ir erdvei pritaikytus dailės ir skulptūros darbus. Vilniaus technikos universitete baigusi bakalauro studijas, nuo 2016 m. ji studijuoja Frankfurto Dailės akademijos Städelio aukštojoje meno mokykloje. Dalyvavo Osthango (Darmštatas), „Palais de Tokyo” (Paryžius), „Montos tattoo art space” (Vilnius) parodose.