Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niujorke pirmą kartą pristatomas Baltijos šalių modernistinis kinas

Lietuvos kultūros institutas
Filmo Ave Vita kadras

Almanto Grikevičiaus vaidybinis filmas „Ave, Vita!“

Bendradarbiaujant su legendiniais Jono Meko įkurtais Antologijos kino archyvais, Niujorke ir visose JAV pirmą kartą pristatomas Baltijos šalių modernistinis kinas. Virtualiai iki birželio 8 dienos vyksiančioje kino programoje „Tarp vaizduotės ir realybės” žiūrovų laukia net devyni filmai: po tris iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Visus filmus žiūrovai dvi savaites gali žiūrėti nemokamai.

Praėjusiais metais Antologijos kino archyvuose Niujorke turėjęs įvykti išskirtinis Baltijos šalių modernistinio kino pristatymas dėl pasaulį sukausčiusios pandemijos neįvyko, tad šiemet nuspręsta programą „Baltijos šalių modernistinis kinas: tarp vaizduotės ir realybės” (angl. Baltic Modernist Cinema: Between Imaginary and Real) pristatyti virtualiai. Devynis lietuvių, latvių ir estų filmus pristatomus Antologijos kino archyvų (toliau Antologija) kino teatro internetiniame puslapyje lydės diskusija su Baltijos šalių kino ekspertais.

Kinotyrininko Luko Brašiškio sudaryta programa pirmą kartą Niujorko ir JAV publikai pristato modernistinį Baltijos šalių kiną. „Atsižvelgiant į tai, kad skirtingai nuo kai kurių sovietmečiu kūrusių žymių režisierių Baltijos šalių autorinis kinas nebuvo išsamiai nušviestas, ši programa išryškina XX amžiaus antros pusės lietuvių, latvių ir estų kino išskirtinumą bei pabrėžia jo sąsajas su prancūzų, italų bei lenkų modernistinio kino bangomis”, — sako programos sudarytojas L. Brašiškis.

Anot Antologijos kino archyvų programų sudarytojo Jedo Rapfogelio, jie yra nepaprastai laimingi pristatydami šią išskirtinę Baltijos šalių kino programą. „Esminė Antologijos kino archyvų misijos dalis sudarant kino programą yra atkreipti dėmesį į užslėptus kino istorijos kampelius, — sako J. Rapfogelis. — Mums svarbu pagerbti ne tik eksperimentinio ir avangardinio kino kūrėjus (kurie pagal apibrėžimą dirba populiariojo kino šešėlyje), bet ir atrasti novatoriškiausius komercinius filmus iš regionų ar epochų, kurių kino tradicijos JAV beveik nežinomos. Baltijos šalių modernistinis kinas yra ideali programa šiuo požiūriu: joje pristatomi 9 filmai, atskleidžiantys nepaprastą XX a. septintojo ir aštuntojo dešimtmečių kino turtingumą ir meniškumą Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Dauguma šių filmų, niekada nebuvo rodyti Niujorke.”

J. Rapfogelis pabrėžė, jog ši kino programa yra ypač reikšminga Antologijai, atsižvelgiant į šios institucijos ilgalaikius ryšius su Lietuva. „Juk Antologiją įkūrė Jonas Mekas, kuris kaip vienas žymiausių XX a. lietuvių poetų, o taip pat garsiausių kino kūrėjų yra neatsiejama Lietuvos kultūros dalis ir turėjo didelę įtaką daugeliui Lietuvos menininkų, — teigia Antologijos programų sudarytojas J. Rapfogelis. — Jonas Mekas (miręs 2019 m.) per visą savo gyvenimą išliko atsidavęs Lietuvos ir Baltijos šalių kultūrai, ir būtų nepaprastai laimingas matydamas, jog Antologijos kino archyvai pristato Baltijos šalių modernistinį kiną.”

Šioje programoje žiūrovai pamatys tris lietuviškus filmus. Legendinę 1969 m. sukurtą Arūno Žebriūno dramą „Gražuolė”, pasakojančią nuoširdžią istoriją apie vaikus ir įvairiaspalvius jų tarpusavio santykius. Į programą įtrauktas ir 1969 m.  pastatytas Almanto Grikevičiaus vaidybinis filmas „Ave, Vita!“ apie du draugus, kurie iškentę konclagerio pragarą, sugeba išsaugoti meilę gyvenimui bei žmonėms. Lietuvišką programos trejetuką užbaigia taip pat 1969-aisiais sukurtas Raimondo Vabalo darbas „Birželis, vasaros pradžia“, vaizduojantis vieną, birželio tvankumos apimtą mažo provincijos miestelio dieną. Šio filmo scenarijų režisierius su rašytoju Icchoku Meru perrašinėjo net kelis sykius, nes šis vis neįtiko cenzoriams ir net kelis dešimtmečius dulkėjo lentynose.

Visus filmus Lietuvos kino centras restauravo, suskaitmenino ir pritaikė šiuolaikiniams kino ekranams. Lietuvos kino centras nuolat ir planingai šiuolaikiniams ekranams pritaiko, skaitmenina ir restauruoja kino paveldą bei rūpinasi šių filmų sklaida Lietuvoje ir užsienyje.

Su visa Antologijos kino archyvuose pristatoma programa galima susipažinti čia: http://anthologyfilmarchives.org/film_screenings/series/53494

Programa „Baltijos šalių modernistinis kinas: tarp vaizduotės ir realybės” pristatoma bendradarbiaujant su Lietuvos kino centru, Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūte, Lietuvos kultūros institutu, Latvijos nacionaliniu kino centru ir Estijos kino institutu.

Pranešimą spaudai parengė LR kultūros atašė JAV ir Lietuvos kino centras.