Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Migruojantis beigelis: žydų, lietuvių, amerikiečių ar izraeliečių?

Lietuvos kultūros institutas
Nida Degutienė

Nida Degutienė. Nuotrauka iš asmeninio albumo.

Gegužės 23 d., sekmadienį, vienas seniausių JAV žydų kultūros centrų, Bostono „Vilna Shul, rengia jau antrąją virtualią diskusiją skirtą litvakų kulinariniam paveldui. Šį kartą Zoom vebinaro dalyviai iš Lietuvos, Izraelio ir JAV.

–> Į Zoom vebinarą, kuris vyks gegužės 23 d., 19 val. Lietuvos laiku ir 12 val. Niujorko laiku galima registruotis čia: https://bit.ly/3tZ6Nfh <–

Iš kur beigelis atkeliavo į Niujorką ir kokią jo versiją randame Jeruzalėje? Kuo skiriasi lietuviški bulviniai blynai nuo žydiškų latkių? Kokią pasaulinę kelionę įveikė vištienos sultinys, kuris dažnai vadinamas žydišku penicilinu? Zoom vebinaras „Migruojantis beigelis: žydų, lietuvių, amerikiečių ar izraeliečių?” kviečia į diskusiją apie tai, kokiomis istorijomis, bendromis kultūrinėmis gijomis ir mitais apipinti šie trys iki skausmo Niujorke, Izraelyje ir Lietuvoje pažįstami patiekalai. Pokalbyje dalyvaus Lietuvos maisto tiklaraštininkė Nida Degutienė ir Izraelio kulinarijos žurnalistas bei populiari televizijos asmenybė Gilas Hovavas.

Ar tiesa, kad už ne vieną lietuvių taip mėgstamą patiekalą turėtume dėkoti litvakams? Žydiška ir lietuviška virtuvės taip persipynusios, jog nėra taip paprasta pasakyti, kas ir ką iš ko pasiskolino. O jei pažvelgsime dar plačiau, pamatysime, kad litvakų patiekalai peržengė net kontinentus ir vandenynus. Juk bene kiekvienas lietuvis galvą guldytų, kad bulviniai blynai yra „mūsų”, kas labai nustebintų Hanukos šventės metu jais besimėgaujančius izraeliečius.  Tuo tarpu Niujorkas neįsivaizduojamas be beigelių, kurie tapo šio megapolio gastronominio pasaulio svarbia dalimi. „Žiedo formos riestainiai su traškia plutele ir minkštu vidumi – bene žymiausias Rytų Europos žydų įnašas į kulinarinį paveldą, – sako šio virtualaus renginio dalyvė N. Degutienė. –  Amerikoje retas įsivaizduoja pusrytį be beigelių, perteptų tirštu kreminiu sūriu ir pagardintu plonyte juostele rūkytos lašišos.“ Lietuvoje šiuos skanius riestainius vėl atrandame iš naujo, bet ne kiekvienas žinome, kad jų kilmė mūsų regione. O štai Izraelio beigeliai, anot kito diskusijos dalyvio G. Hovavo, yra visiškai kitokie, nei daugelis įsivaizduoja – čia litvakiškoji-amerikietiškoji versija nė kiek nepopuliari. Šis pokalbis tarp skirtingų šalių maisto žinovų atskleis, kokia daugiakultūrė buvo ne tik Lietuvos, bet ir Rytų Europos kulinarinė  tradicija ir kaip kartu su žydų migracijos bangomis ji keliavo į kitas šalis bei ten įgavo naujus vietos kultūros įtakotus pavidalus.

Tai jau antrasis litvakų virtuvei ir istorijai skirtas renginys, kurį kartu su Lietuvos kultūros institutu pristato vienas seniausių žydų kultūros centrų JAV – Bostono „Vilna Shul“. Virtualios diskusijos tarp dviejų kontinentų ir trijų šalių moderatorė — Amerikos visuomeninio WBUR radijo žurnalistė Shira Springer.

–> Į Zoom vebinarą, kuris vyks gegužės 23 d., 19 val. Lietuvos laiku ir 12 val. Niujorko laiku galima registruotis čia: https://bit.ly/3tZ6Nfh <–

Virtualų litvakų kulinarinio paveldo renginį inicijavo kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė ir kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūtė, o jį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Izraelyje, remia Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Niujorke.